Video

Introductie eerstejaarsstudenten TU/e begonnen: 'Meer vrouwen en minder bier'

19 augustus 2014 om 00:10
nl
Op de Technische Universiteit Eindhoven is maandagavond de introductie van 2200 eerstejaarsstudenten van start gegaan. Opvallend is dat steeds meer vrouwelijke studenten de weg weten te vinden naar het van oorsprong technische mannenbolwerk. Ook het aantal buitenlandse studenten neemt toe. Dit jaar beginnen 360 buitenlanders aan een studie in Eindhoven.
Geschreven door

"Het voelt helemaal niet als een mannenbolwerk, Natuurlijk hangt het af van de studie die je doet, maar bij bouwkunde is de helft al vrouw”, zegt een studente.
Alles is beterOok steeds meer buitenlanders studeren in Eindhoven. Een van hen is Andrea uit Rome. Op de vraag waarom hij in Eindhoven studeert is het antwoord: "Alles is hier beter dan in Italië. Het niveau van het onderwijs is veel beter.” Alleen over het Hollandse weer is de jonge Italiaan niet te spreken: “Dit is geen zomer.”
Op de introductie zijn de regels voor alcoholgebruik streng. Voor zes uur 's middags mag er in ieder geval geen druppel gedronken worden. Op de introductieavond gaat de tap om negen uur open, maar alleen voor studenten van achttien jaar en ouder die een groen polsbandje hebben.
Jorik is zeventien en loopt dus met een rood polsbandje. Hij zegt dat het geen probleem is om een pilsje te krijgen. ”Het moet natuurlijk vooral achter de rug om, omdat er streng gecontroleerd wordt.”
TOP-weekOok in Tilburg ging maandag de introductieweek voor nieuwe studenten van start. Aan de zogeheten TOP-week doen 2500 jongeren mee die komend studiejaar hun plaatsen innemen aan Tilburg University en de Fontys en Avans Hogescholen in de stad.
En ook bij de TOP-week wordt met een polsbandjessysteem gewerkt. Zwart is voor 18-plussers en betekent dat er gedronken mag worden. Minderjarige deelnemers moeten het met een wit polsbandje doen en krijgen geen alcohol geschonken.
Een beetje treurig laat een jongen zijn witte bandje zien. Hij is omringd door dames met zwarte bandjes. Of hij ze gaat vragen bier voor hem te halen? "Ik weet niet of dat verstandig is om hier te zeggen."
BlutVerderop staan een jongen en een meisje, beiden voorzien van een zwart bandje. Hij met een biertje in de hand, zij zonder drankje. Hij zou wel een drankje voor haar willen halen maar heeft maar weinig geld. "Acht uur student en nu al blut!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.