Video

'Weer ontslagen bij ZuidZorg Veldhoven: 350 werknemers op straat'

19 augustus 2014 om 08:30
nl
Bij zorgaanbieder ZuidZorg in Veldhoven verdwijnen nog eens honderden banen. De tweede ontslaggolf treft nu 350 medewerkers.
Geschreven door

De medewerkers die worden getroffen door de ontslaggolf, zijn volgens het Eindhovens Dagblad voornamelijk thuiszorgers die eenvoudige zorgtaken uitvoeren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het aantrekken van steunkousen en licht huishoudelijk werk.
Het bestuur van ZuidZorg lichtte de werknemers maandag in over de ontslagen. Ook de raad van toezicht en de ondernemingsraad zijn op de hoogte gesteld. De vakbonden volgen dinsdag, terwijl er al een sociaal plan zou liggen.
Tweede ontslaggolfHet is niet de eerste ontslagronde bij de Veldhovense zorgaanbieder, waar circa 3600 mensen werken. Begin deze maand werd duidelijk dat 140 medewerkers hoogstwaarschijnlijk eveneens moeten vertrekken. Hierbij gaat het vooral om kantoor- en stafpersoneel.
De ontslagen, waarvoor het UWV overigens nog wel toestemming moet geven, zouden nodig zijn doordat het Rijk veertig procent gaat bezuinigen op huishoudelijke thuiszorg. De gemeenten moeten die taak nu op zich nemen. Intussen gaan zorgverzekeraars bezuinigen op de medische thuiszorg.
'Ontslagaanvraag veel te vroeg'Advocaat Jean-Louis van Os vindt dat de ontslagaanvragen veel te vroeg komen. "Het UWV heeft in het verleden al aangegeven dat er feitelijk sprake moet zijn van bezuinigingen. Als het nog niet definitief bekend is, kan er niemand ontslagen worden." Van Os vertegenwoordigt zo'n honderd medewerkers van zorgaanbieder Thebe. Die zou onder valse voorwendselen haar mensen hebben laten tekenen voor minder salaris.
Karim Skalli van vakbond Abvakobo zet in op de onderhandelingen over een banenplan met onder meer het ministerie: "Met dat plan moeten mensen aan het werk kunnen blijven de komende twee jaar. Want vanaf 2017 wordt verwacht dat er net zo veel mensen in de thuiszorg nodig zijn als er nu werken. De bevolking vergrijsd namelijk en de verzorgingshuizen gaan plat."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.