Verzekeringen duurder door extreme regenval zoals in Tilburg en Deurne

19 augustus 2014 om 09:21
nl
De opstalverzekeringen kunnen in de toekomst jaarlijks met tientallen euro's stijgen als gemeenten niets doen om de schade door extreme regenbuien te beperken. Dat meldt het Algemeen Dagblad dinsdag.
Geschreven door

Extreme regenbuien, zoals in de regio Tilburg en Deurne onlangs, kunnen een rol spelen bij het bepalen van de premies. De verzekeraars baseren zich namelijk op cijfers van het KNMI over de klimaatverandering. Het weerinstituut voorspelt steeds hevigere, korte regenbuien, met tot wel 150 millimeter regen in twee uur tijd.
Nederland krijgt steeds vaker te maken met verwoestende 'piekbuien', die flinke schade kunnen aanrichten. De verzekeraars verwachten dat de uitkering voor schade aan woningen hierdoor tot 2050 flink stijgt, tot mogelijk zelfs 25 procent. Dat laten zij desgevraagd weten aan het Algemeen Dagblad.
Mogelijk onderscheidVolgens klimaatdeskundige Pier Vellinga gaan de verzekeraars daarnaast mogelijk onderscheid maken. Wie bijvoorbeeld in een gemeente woont die veel doet om schade te voorkomen, betaalt dan minder premie. Het Verbond van Verzekeraars zegt echter dat hiervan geen sprake is.
Blauwe adersysteem in TilburgDe gemeente Tilburg laat desgevraagd weten dat ze bezig zijn met het aanleggen van een 'blauwe adersysteem'. Daarbij wordt riool- en regenwater apart afgevoerd naar gebieden buiten de stad. Het aanleggen daarvan neemt nog enkele jaren in beslag. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat dat enorm vervelend is voor de mensen die onlangs last hebben gehad van de extreme regenval. "We kijken kritisch naar de ervaringen in die gebieden. Zij krijgen voorrang."
Verzekeraar Interpolis in Tilburg laat weten niet van plan zijn de premies te verhogen, ook niet regionaal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.