'Gevolgen van Russische handelssancties voor groente- en fruitboeren moeilijk in te schatten'

19 augustus 2014 om 19:30
nl
Het is moeilijk om in te schatten wat de Brabantse groente- en fruitboeren zullen gaan merken van de handelssancties van Rusland. Dat heeft hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) Peter Hein van Mulligen dinsdag gezegd. "Het zijn uiteindelijk allemaal schattingen. Verder is werken met aannames.”
Geschreven door

Brabantse groente- en fruitboeren staan door de sancties van Rusland tegen Europa, en dus Nederland, onder druk. De prijzen van onder meer paprika’s en tomaten zijn sterk gedaald. Waar boeren voor een kilo tomaten eerst nog vijftig cent kregen, is dat nu nog maar acht cent.
Vijfduizend banen op de tochtVolgens Van Mulligen is de daadwerkelijke omvang van het effect nooit precies te meten. Toch deed het CBS een poging om de effecten in te schatten. Door de exportstop naar Rusland zou op jaarbasis zeker driehonderd miljoen euro aan directe inkomsten mis worden gelopen. Daardoor staan vijfduizend banen op de tocht.
Als het CBS ook de indirecte effecten meerekent, bijvoorbeeld de handel naar de Baltische Staten (Estland, Letland en Litouwen), komt er nog driehonderd miljoen euro aan schade bij én dan komen er vijfduizend extra banen in het gedrang.
Vorige week schatte het ING de directe en indirecte schade op 937 miljoen euro. Werkgeversorganisatie VNO-NCW ging uit van anderhalf miljard euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.