Overschot zo goed als zeker naar voedselbanken

19 augustus 2014 om 21:02
nl
Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland gaat vrijwel zeker een deel van het voedsel dat door de Russische boycot uit de markt wordt gehaald, leveren aan voedselbanken.
Geschreven door

Voedselbanken Nederland heeft daarvoor verregaande gesprekken gevoerd met LTO om de levering logistiek mogelijk te maken. Ook in Brabant zijn in veel plaatsen voedselbanken, onder meer in Breda, Bergen op Zoom, Waalwijk, Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Helmond.
'Gegeven paard'De Tilburgse voedselbank liet anderhalve week geleden al weten graag het overschot aan groenten en fruit van Brabantse telers te willen hebben. "Een gegeven paard kijken wij nooit in de bek", zei voorzitter Harry Kiwitz toen. "Als het alternatief is dat alles wordt weggegooid of aan de varkens gevoerd wordt, dan willen wij graag dat er ook aan de medemens wordt gedacht."
Salomon Querido van Voedselbanken Nederland: “Het was een goed gesprek en beide partijen willen zo snel mogelijk tot een oplossing komen.“ De bal ligt op dit moment bij de Nederlandse overheid, meldt de verantwoordelijke voor de voedselwerving van de hulporganisatie.
“De overheid moet de administratieve procedures die komen kijken bij het uit de markt halen van voedsel zo veel mogelijk beperken of wegnemen”.
Groen licht  Sinds vorige week zijn Voedselbanken Nederland en LTO in gesprek om overgebleven voedsel te leveren aan voedselbanken. Brussel besloot maandag 125 miljoen euro uit te trekken voor het uit de markt halen of niet oogsten van een groot aantal tuinbouwproducten. Daarmee kregen de twee partijen groen licht om hun plannen uit te voeren.
Vrijdag zal volgens Querido het ministerie van Economische Zaken bekendmaken hoe het beleid van Brussel gaat uitvoeren. Dan wordt mogelijk meer bekend welke financiële middelen het daarvoor beschikbaar stelt. LTO en Voedselbanken Nederland zitten begin volgende week weer aan tafel, meldt Querido.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.