Video

Troep weggooien wordt leuk met hippe Bredase afvalcontainer met licht- en watereffecten: 'Gezellig!'

20 augustus 2014 om 02:57
nl
Je troep en afval weggooien was tot nu toe eigenlijk alleen maar leuk bij Holle Bolle Gijs in de Efteling. Maar de hippe afvalcontainer die vier Bredase communicatiestudenten bedachten, brengt daar verandering in.
Geschreven door

Wie er iets in deponeert, wordt getrakteerd op een sierlijke waterstraal en vrolijke lichteffecten. Het ding stond dinsdagavond in Park Valkenberg in Breda.
Lichtgevende paraplu's Daar vindt deze zomer weer op verschillende dinsdagen het evenement Palm Parkies plaats. Ook op deze frisse dinsdagavond 19 augustus zit het Park Valkenberg vol met muziekliefhebbers, borrelaars en mensen die picknicken.
Naast de vijver met de mooie grote fontein in het park staat een flinke witte container. In driehoekige gaten kan afval weggegooid worden. Tot zover niets nieuws onder de zon. Maar het gevaarte is hip.  Bovenop de container prijken een aantal vrolijk gekleurde lichtgevende paraplu's. Ze staan op z'n kop.
SpectaculairWie de moeite neemt om zijn troep in de container te gooien wordt direct beloond. Het licht in de paraplu's verandert van kleur en uit een andere paraplu komt een ferme waterstraal. Met een sierlijke boog belandt het water in de vijver in het park.
Een meisje gooit een lege chipszak in de container. Haar oordeel: "Spectaculair. En gezellig, al die lichtjes. Ik heb het nog nooit gezien. Daarom denk ik dat meer mensen hun afval in de vuilnisbak komen gooien in plaats van op de grond."
Geestelijk vadersEn dat is nu precies de bedoeling van de geestelijk vaders van het hippe ding. Al verwoorden zij het wat anders.
Student Ruben Hagenaar: "Als je er iets ingooit zie je het licht veranderen in de paraplu's, die bloemen uitbeelden. Uit de bloemen komt een straal water. De boodschap is dat als je het park schoonhoudt, de natuur tot bloei komt. En wij laten symbolisch ook deze bloemen bloeien."
Samen met mede-bedenkers Bas Moerenhout, Thomas Huster en Quint Thoolen hoopt Ruben dat de container Breda en de wereld gaat veroveren. Voorzichtig wordt gefantaseerd over een plekje op evenementen als Breda Jazz Festival en Breda Barst.
Gesprekken met gemeente en Van de NoortRuben: "De gemeente Breda is heel positief. We voeren gesprekken om mogelijk in de toekomst andere exemplaren weg te zetten." Ook zijn er verkennende gesprekken met grote afvalverwerker Van de Noort. Concreet is het allemaal nog niet, maar veelbelovend zeker wel.
Ondertussen maakt een bezoeker van Palm Parkies foto's van de kleurige container. "Nee, ik maak niet dagelijks foto's van afvalbakken. Maar dit is echt een leuk initiatief dus dat moet even op de foto!"
Iemand anders uit hetzelfde gezelschap zegt verwonderd: "Het is gewoon een afvalcontainer!"
Verover de wereld, ontwerp een afvalbakEen Duitser stopt om het gevaarte te bekijken. Hij zit in de designwereld in Duitsland, vertelt hij. En dit idee zou hij best naar zijn land willen halen. Dus wie weet komt de Bredase droom wel uit: de wereld veroveren met een afvalbak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.