Onderzoek naar ziekten bij inwoners Deurne en Bakel door veehouderij

20 augustus 2014 om 09:55
nl
In Deurne worden vanaf volgende week donderdag honderden inwoners getest. Dit maakt onderdeel uit van een grootschalig onderzoek naar de gevolgen van de intensieve veehouderij op de gezondheid van mensen.
Geschreven door

Het gaat om ongeveer vierhonderd inwoners van Deurne, meldt de GGD. Twee weken later volgen achthonderd inwoners van Bakel, Milheeze en de Rips. Zij ontvangen binnenkort een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek. Wie geen uitnodiging krijgt, kan niet met de test meedoen.
Het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht, kortweg Iras, coördineert het grootschalige onderzoek. Een wetenschapper neemt bij de deelnemers bloed af, doet een longfunctietest bij ze en neemt met een wattenstaafje slijm uit hun neus af. Ook zullen de inwoners een vragenlijst moeten invullen.
Ook luchtmetingenBehalve de lichamelijke testen zullen de onderzoekers luchtmetingen doen bij woningen in de omgeving van veehouderijen. Zij kijken dan of er eventuele ziekteverwekkers voorkomen. Het gaat daarbij niet alleen om veroorzakers van infectieziekten, zoals de Q-koortsbacterie of MRSA, maar ook om fijn stof en zogeheten endotoxinen, die tot astma en COPD kunnen leiden.
Door de metingen te vergelijken met de lichamelijke testen, proberen de wetenschappers te achterhalen in hoeverre er een relatie is tussen lichamelijke klachten en veehouderijen. De eerste resultaten worden begin 2016 verwacht.
Groot onderzoekDe proeven in Deurne en Bakel maakt deel uit van een grootschalig onderzoek, dat ook elders in de provincie is. In totaal zullen zestig locaties onder de loep worden genomen. In totaal worden de komende tijd drieduizend Brabanders en Limburgers gecontroleerd. Ook vullen de deelnemers een vragenlijst in over hun gezondheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.