Omroep Brabant-presentatoren gaan nat voor ALS Ice Bucket Challenge

20 augustus 2014 om 11:19
nl
Een ijskoude douche voor het goede doel. Daar komt de ALS Ice Bucket Challenge, intussen een wereldwijde hype, in het kort op neer. Ook Omroep Brabant doet daar graag aan mee.
Geschreven door

De ‘uitdaging’ houdt in dat iemand die is genomineerd, maar niet binnen 24 uur een ijsemmer over zijn hoofd giet en een videofragment daarvan op internet publiceert, geld overmaakt voor het goede doel. De realiteit is dat de meesten dit beide te doen.
In navolging van ‘onze’ commissaris Wim van de Donk, dj Tiësto en presentatrice Sylvie Meis doet ook Omroep Brabant mee aan de ALS Ice Bucket Challenge. Presentatoren Koen Wijn en Kristian Westerveld en verslaggever Tonnie Vossen doneren geld voor de strijd tegen de dodelijke spierziekte ALS én nemen vrijwillig een ijsdouche.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=vhLEWquSzjY]
Miljoenen filmpjesDe Omroep Brabant-douche is slechts een fractie van het complete plaatje. Er zijn namelijk al 2,5 miljoen van die filmpjes online verschenen, voornamelijk op Facebook.
Bekende voetballers als Neymar, Cristiano Ronaldo en Ryan Babel plaatsten al een filmpje op internet, waarin ze een grote emmer vol ijswater over zich heen gooien. Verder deden andere bekendheden mee met de challenge, onder wie acteur Charlie Sheen, Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en Bill Gates, medeoprichter van Microsoft.
Recordbedrag opgehaaldDe actie blijkt te helpen: de ALS Association maakte maandag bekend dat van 29 juli tot en met 18 augustus 15,6 miljoen dollar

is opgehaald, tegenover 1,8 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.
ALS, ook wel bekend als Amyotrofische Laterale Sclerose, is een ernstige spierziekte die momenteel ongeneeslijk is. Bij patiënten vallen binnen enkele jaren de meeste spieren uit, waarna ze uiteindelijk alleen nog maar hun hersenen kunnen gebruiken. De gemiddelde levensverwachting van iemand die de diagnose ALS krijgt, is drie tot vijf jaar. In Nederland zijn er ongeveer 1500 patiënten.
Lampen en tv's bedienen met gedachtenIntussen zijn er wereldwijd bedrijven bezig om apparaten te ontwikkelen die het leven van ALS-patiënten iets moeten vergemakkelijken. Philips en adviesbureau Accenture bijvoorbeeld ontwikkelen een methode om met een hoofdband apparaten, zoals lampen en televisies, op afstand te bedienen met hersengolven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.