Provincie wil miljoenen bezuinigen op Regiotaxi, politici maken bezwaar

21 augustus 2014 om 13:01 • Aangepast 21 november 2020 om 22:57
nl
Wethouders en reizigersorganisaties maken bezwaar tegen het plan van de provincie om te bezuinigen op de Regiotaxi. Zij noemen het onverantwoord om te beknibbelen, omdat de gevolgen van de plannen niet goed zouden zijn onderzocht.
Profielfoto van
Geschreven door

De provincie heeft tot eind volgend jaar een overeenkomst met de gemeenten voor de Regiotaxi, die het vervoer tussen bijvoorbeeld de dorpen regelt. Momenteel trekt de provincie daar 7,5 miljoen euro voor uit, maar zij wil dat bedrag vanwege bezuinigingen terugschroeven.
Normaal openbaar vervoer vervangt RegiotaxiDe provincie wil dat het normale bus- en treinvervoer een groot deel van de huidige reizigers van de Regiotaxi opvangt. Op die manier zijn er minder taxi's nodig, waardoor er geld kan worden bespaard.
In totaal wil de provincie in 2018 nog maar vijf miljoen aan de Regiotaxi uitgeven. Dat geld is voor Brabanders die de taxi écht nodig hebben voor lokaal vervoer, omdat er bijvoorbeeld geen normale buslijn is.
'Gevolgen nog niet duidelijk'Wethouders van onder meer Den Bosch, Tilburg en Breda tekenen bezwaar aan tegen het plan van de provincie. Zij zeggen dat er een forse bezuiniging plaatsvindt, terwijl er nog niet duidelijk is wat de gevolgen zijn.
"De leefbaarheid van kernen en wijken kan hierdoor in het gedrang komen. Gemeenten kunnen daarboven worden geconfronteerd met extra kosten voor halteverplaatsingen", zo leggen zij uit in een brief gericht die is gericht aan Provinciale Staten.
'Onderzoek gevolgen eerst'De politici dringen er bij de Statencommissie Mobiliteit en Financiën bij aan om bij Gedeputeerde Staten aan te dringen het besluit voorlopig in te trekken tot er meer zekerheid is over de kosten. Bij dat voorstel sluiten zich ook reizigersorganisaties aan, waaronder de voorzitters van regionale Regiotaxibedrijven.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.