Video

'Je leeft op een tijdbom', zegt Eindhovenaar die werkte tussen giftige stoffen legerplaats Brunssum

21 augustus 2014 om 14:43
nl
'Grof schandalig' vindt Gianino Rossin uit Eindhoven het dat Defensie al 15 jaar wist van de giftige stoffen waaraan hij en zijn collega's zijn blootgesteld en hen nooit heeft gewaarschuwd. Rossin werkte als straler op de NAVO-basis in Brunssum.
Geschreven door

In juni nog meldde minister Hennis van Defensie dat zij geen concrete aanwijzingen had voor de giftige omgeving waarin de onderhoudsmewerkers moesten werken, maar oude meetrapporten die donderdag naar boven kwamen zeggen het tegenovergestelde.
Uit metingen die in 1999 en 2002 in opdracht van de landmacht zijn uitgevoerd, blijkt dat defensiepersoneel in onder andere Brunssum en Vriezenveen werd blootgesteld aan extreem hoge concentraties van de kankerverwekkende stof chroom-6. Die stof zat in de lak op de gevechtsvliegtuigen en tanks. De concentraties die vrijkwamen bij het onderhoudswerk waren acht keer zo hoog als de toegestane norm.
'Het smerige stof zat overal, we aten er onze boterham'Ook Rossin werkte jarenlang in zo'n omgeving. "We moesten voor de NAVO Amerikaans materieel blankstralen dat gebruikt was in Afghanistan en Irak, landen waar ook chemische wapens werden ingezet. Het stof dat van het materieel kwam zat overal, maar niemand waarschuwde ons voor gezondheidsrisico's. We aten zelfs onze boterham in dezelfde ruimte."
Rossin is een van de honderd slachtoffers die zich met gezondheidsklachten hebben gemeld bij een letselschadeadvocaat. "Ik heb symptomen van slokdarmkanker en daar ben ik pas voor onderzocht, maar gelukkig is het dat niet. Maar ik heb al jarenlang slikproblemen, ik slaap slecht en ik zit vol met ontstekingen die zonder oorzaak opkomen." Het zijn verschijnselen die ook veel van zijn ex-collega's hebben, sommigen zijn intussen aan kanker overleden.
Niet uit op een schadevergoedingGianino Rossin werkte van 1987 tot 1989 bij Defensie. Hij is woedend op zijn voormalige werkgever nu blijkt dat die de gezondheidsrisico's voor de medewerkers kende. "Je speelt zo niet met mensenlevens." Sinds hij weet dat hij heeft blootgestaan aan de kankerverwekkende stof is hij bang voor wat hem mogelijk nog te wachten staat. "Je leeft op een tijdbom."
Rossin heeft de hulp ingeschakeld van letselschadeadvocaat Rob Bedaux uit Heerlen. Die wil dat Defensie toegeeft aansprakelijk te zijn. Rossin is niet uit op een schadevergoeding, maar steunt collega's die daar wel voor vechten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.