Villawijkbewoners claimen miljoenen van gemeente Valkenswaard: 'Geen kleinere huizen in onze wijk'

21 augustus 2014 om 17:31
nl
Villabewoners in Valkenswaard moeten niets hebben van de nieuwbouwplannen voor vier kleinere huizen in hun wijk. Samen dienen de bewoners daarom miljoenen aan claims in bij de gemeente, in de hoop dat het bestemmingsplan voor hun wijk zal worden aangepast.
Geschreven door

Kleinere huizen die dicht op elkaar staan passen niet bij het karakter van een villawijk. Althans, dat stellen de bewoners van de villawijk aan de Plataanlaan, Merendreef, Kastanjelaan en Beukenlaan. Zij vrezen dat de waarde van hun woningen zal dalen als enkele bestaande nieuwbouwplannen worden uitgevoerd.
Peter van Asten is woordvoerder van de betreffende bewoners en woont zelf ook aan de Plataanlaan. “Wie door onze wijk rijdt, zal beamen dat kleine huizen er zouden misstaan. Ze staan ook te dicht bij elkaar. We willen juist veel groen en ruimte, zoals dat nu het geval is. Wijken met kleinere huizen zijn er al genoeg in Valkenswaard.”
Claims zijn goed voor miljoenen euro'sDe nieuwbouwplannen zijn al concreet: aan de Plataanlaan komen drie nieuwe huizen op één perceel te staan. Ook achter een bestaande villa wordt in de straat een huis gebouwd. De ruimte tussen die huizen is daardoor veel kleiner dan momenteel het geval is bij de villa's in de wijk.
Er zijn drie claims tegen de nieuwbouwplannen bij de gemeente Valkenswaard ingediend. “Er zullen er spoedig nog acht volgen. Ook negen andere bewoners hebben toegezegd een claim in te gaan dienen”, zegt Van Asten. Samen zijn de claims volgens hem goed voor een bedrag van miljoenen euro’s.
‘Geen bestemmingsplandeskundige’De komst van die huizen is mogelijk vanwege een ruimer bestemmingsplan dat dateert uit 2009. In dat plan staat niet opgenomen dat de huizen in de wijk een minimale frontbreedte van veertig meter moeten hebben.  In het voorgaande bestemmingsplan was dat wel zo. “Dat betekent concreet dat het mogelijk is kavels in de wijk op te splitsen”, aldus Van Asten.
Dat lijkt dan ook te gaan gebeuren. Hij en de andere bewoners kwamen er pas onlangs achter dat zulke bouwplannen in hun wijk mogelijk zijn. “We hebben het bestemmingsplan uit 2009 destijds tijdig mogen inzien, maar ontdekten niets vreemds. Blijkbaar moet je een bestemmingsplandeskundige zijn wil je tot de conclusie komen dat er iets in zo’n document ontbreekt”, zegt de woordvoerder.
De gemeente geeft aan dat het college zich nog over de kwestie moet beraden. Pas daarna verwacht de gemeente met een reactie te kunnen komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.