Twee visarendnesten gespot in de Biesbosch: 'Dit is uniek'

21 augustus 2014 om 18:45
nl
Er zijn twee visarendnesten gevonden in hoogspanningsmasten in Nationaal Park De Biesbosch. Er zijn wel eens visarenden die het natuurgebied aandoen, maar zelden verblijven ze er de hele zomer.
Geschreven door

De nesten zijn nog niet gebruikt. Het zou kunnen dat de nesten gebouwd zijn om volgend jaar als broedplek te dienen.
Uniek“Het is uniek dat de visarenden dit jaar de hele zomer in de Biesbosch verbleven”, zegt Thomas van der Es, boswachter bij Staatsbosbeheer in de Biesbosch. Normaal gebruiken ze ons land als tussenstop op hun route tussen Noord- en Oost-Europa, waar ze in de zomer neerstrijken, en Zuid-Europa en Afrika, waar ze in de winter verblijven.
Het is de eerste keer dat visarenden nesten bouwen in Nederland sinds 2002, toen de vogels domicilie kozen in de Oostvaardersplassen. Destijds heeft hun verblijf geen nageslacht opgeleverd.
Concurrentie met zeearendSinds 2012 broeden er ook zeearenden in Nationaal Park De Biesbosch. In 2014 waren er zelfs twee succesvolle broedgevallen met een totaal van vier jonge vogels. De boswachter hoopt dat ook de visarend zal broeden.
Zeearenden en visarenden zijn concurrenten van elkaar. Het is daarom de vraag of ze in de toekomst beide in de Biesbosch kunnen broeden. Inmiddels is de najaarstrek begonnen en zijn er meer visarenden in Nederland. Ze blijven tot halverwege oktober en keren vanaf april weer terug vanuit hun overwinteringsgebieden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.