PSV wint moeizaam en nipt, Phillip Cocu 'redelijk tevreden'

21 augustus 2014 om 22:54 • Aangepast 21 november 2020 om 22:57
PSV heeft donderdag een magere 1-0 overwinning behaald op Sjachtjor Soligorsk. Het is daarom nog allerminst zeker dat de ploeg van trainer Phillip Cocu de groepsfase van de Europa League haalt. In het duel scoorde Adam Maher na een uur spelen via het been van een verdediger het enige doelpunt.

PSV begon verrassend met Remko Pasveer in het doel. De 'vaste' goalie Jeroen Zoet begon daardoor op de reservebank. Daar zat ook Jetro Willems. Trainer Phillip Cocu gaf de voorkeur aan Abel Tamata.
PSV zonder rendement baas op het veldIn de eerste helft dicteerde PSV het duel tegen de Wit-Russen, zonder daarbij overigens tot grootse daden te komen. Memphis Depay, Georninio Wijnaldum en Jürgen Locadia verzilverden enkele kansjes niet. De beste mogelijkheden waren voor Joshua Brenet, die in vrije positie naast schoot en voor De Jong, die over kopte.
Sjachtjor stelde er aanvallend weinig tegenover. De schaarse keren dat de ploeg over de middellijn kwam, was er weinig aan de hand voor de defensie van PSV. Alleen een schot van aanvoerder Alaiksandr Yurevich zag er dreigend uit.
Tweede helft idemIn de tweede helft veranderde weinig aan het spelbeeld. Na dik een kwartier vond PSV eindelijk een gat in afweer. Van even buiten het strafschopgebied schoot Adam Maher raak, waarbij het wel zijn geluk was dat zijn schot onderweg van richting werd veranderd door een van de verdedigers van Sjachtjor.
Een paar minuten later kwamen de Wit-Russen bijna op gelijke hoogte. Eerst redde doelman Pasveer bekwaam bij een schot van Mikalai Yanush, waarna Alexie Rios in de rebound het doel op de verkeerde plaats zocht.
Redelijk tevredenTrainer Phillip Cocu sprak na afloop van een verdiende overwinning, die hoger had moeten en kunnen uitvallen. Maar hij erkende ook dat de Wit-Russen ook enkele keren dicht bij een treffer waren. "En dus ben ik redelijk tevreden met dit resultaat, omdat dat een goede uitgangspositie voor volgende week is. Maar ook daar zullen we nog een keer volle bak moeten gaan."
Minuut stilteVoorafgaand aan de wedstrijd zou een minuut stilte worden gehouden voor het overlijden van ex-PSV-perschef Pedro Salazar (55). De scheidsrechter, Roemeen Pavel Balay, blies echter al na 12 seconden stilte op zijn fluit.
De snelle hervatting kon op luid gefluit rekenen van het thuispubliek. Waarom de minuut stilte zo snel werd afgekapt, is niet duidelijk. Op social media wordt boos gereageerd op de actie van de scheidsrechter.
Return in Wit-RuslandDe winnaar van het tweeluik, waarvan volgende week donderdag in Wit-Rusland de return is, plaatst zich voor de groepsfase van de Europa League.