Dockwise uit Breda gaat Russische kernonderzeeërs vervoeren op transportschepen

22 augustus 2014 om 14:53
Dockwise gaat de komende weken drie verouderde, Russische kernonderzeeërs vervoeren. Het zeesleepbedrijf uit Breda brengt de duikboten van een marinebasis naar scheepswerven op verschillende plekken in Rusland. Een woordvoerder van moederbedrijf Boskalis heeft dit vrijdag bevestigd.
Geschreven door

Een Poolse website plaatste, gezien de situatie in Oekraïne, vraagtekens bij de opdracht. De contracten van de transporten zijn in april getekend en de opdrachtgever is United Shipbuilding. Maar dit Russische staatsbedrijf staat volgens de woordvoerder van Boskalis niet op de lijst van bedrijven waarmee geen zaken mag worden gedaan. Er is ook niet heel veel geld mee gemoeid, aldus de woordvoerder.
In 2006 en 2009 vervoerde Dockwise ook al in totaal vijf Russische kernonderzeeërs. Die duikboten waren rijp voor de sloop. Het 'lot' van de onderzeeërs die het Bredase bedrijf nu gaat vervoeren met een groot transportschip, is nog onduidelijk.
Verslepen te gevaarlijkDockwise was benaderd voor de opdracht omdat het simpelweg verslepen van afgedankte duikboten te gevaarlijk is. In 2003 zonk een slecht onderhouden kernonderzeeër tijdens een transport in de Barentszzee ten noorden van Rusland en Noorwegen.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...