564 auto's per duizend inwoners: Alphen-Chaam heeft de meeste auto's van Brabant

22 augustus 2014 om 17:18
nl
Alphen-Chaam heeft van heel Brabant de meeste auto's per duizend inwoners: 564. De gemeente Baarle-Nassau volgt met 553 per duizend. Daarmee staan de twee gemeenten landelijk op plek 4 en 5. Het landelijk gemiddelde is 420.
Geschreven door

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De instantie meldde vrijdag dat het aantal personenauto's in Nederland in 25 jaar tijd is gestegen van ruim 5 miljoen tot 7,9 miljoen.
Relatief minder auto's in stedenIn steden is de heilige koe een stuk minder heilig dan op het platteland. In Tilburg is het cijfer 397, in Eindhoven 403 en in Den Bosch 421. Breda heeft gemiddeld 422 auto's per duizend inwoners, Roosendaal 450 en Bergen op Zoom 442.
Openbaar vervoerDat er op het platteland meer auto's in de straten staan, komt volgens het CBS mogelijk doordat steden beter bereikbaar zijn met openbaar vervoer. Bovendien wonen in de steden meer jongeren. "Juist onder jongeren is het autobezit de afgelopen jaren gedaald."
Blaricum voert de lijst aan. Die gemeente heeft 572 personenauto's per duizend inwoners. Amsterdam staat onderaan de lijst met 247 wagens per duizend.
Klik hier om de cijfers van het CBS te bekijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.