Video

Gemeenten maken weinig haast met 'urgentiegebieden' veehouderij

25 augustus 2014 om 15:49
nl
Het aanwijzen van gebieden in Brabant die veel last hebben van de veehouderij duurt langer dan gedacht. De provincie heeft alle gemeenten gevraagd om 'urgentiegebieden' aan te wijzen, maar het lukt veel gemeenten niet om dat op korte termijn te doen. Het lijkt erop dat veel gemeenten pas tegen het einde van dit jaar zo ver zijn.
Geschreven door

Reusel-De Mierden is al wel zo ver. Die gemeente heeft drie grote gebieden aangewezen waar veel overlast is van stank en fijnstof. Dat zijn waarschijnlijk de eerste officiële urgentiegebieden in Brabant.
Geen grote stappen Maar bijvoorbeeld in Deurne zijn nog geen grote stappen gezet. Volgens Maria Berkers van actiegroep 'Stop de Stank', komt dat omdat de gemeente meer oog heeft voor de belangen van boeren dan van burgers. "Boerenorganisatie ZLTO heeft een stevige vinger in de pap als het gaat om het beleid van de gemeente."
De provincie besloot eerder dit jaar dat er een kaart moet komen waar alle gebieden op staan waar veel overlast is. Vervolgens zou voor die gebieden een plan van aanpak gemaakt moeten worden. De hoop is dat boeren en hun buren door met elkaar te praten tot oplossingen komen.
Geld nodigDie dialoog vindt burgemeester Harrie Tuerlings van Reusel-de Mierden heel erg belangrijk, maar volgens hem is er ook geld nodig. "Niet alleen van de provincie, maar ook van het Rijk, en misschien zelfs van Europa."
Maria Berkers van de actiegroep gelooft niet in de aanpak die de provincie nu kiest. "Er is geen wettelijke basis voor de urgentiegebieden, als een boer naar de rechter stapt, krijgt hij gelijk."
Cosmetische aanpak De ambitie van de provincie is om de lucht in de urgentiegebieden in 2020 geklaard te hebben. Burgemeester Tuerlings vindt dat wel 'erg optimistisch'. Maria Berkers denkt dat we ons dan terugkijkend zullen realiseren dat het vooral een 'cosmetische aanpak' was, die niet tot resultaat heeft geleid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.