RKC af van term 'hekkensluiter' na zege op FC Den Bosch: 'Resultaat was heilig'

23 augustus 2014 om 01:00
RKC is af van de titel hekkensluiter in de Jupiler League. De ploeg van coach Martin Koopman boekte vrijdagavond de eerste zege van dit nieuwe voetbalseizoen. FC Den Bosch werd in eigen huis in een aantrekkelijk duel verslagen. Het werd 2-3.

FC Den Bosch was de beste ploeg in de eerste helft. Thomassen kreeg in de eerste tien minuten twee kansen om zijn team op voorsprong te brengen. Nadat hij Maikel Verkoelen dolde in het strafschopgebied schoot hij naast en een minuut later werd zijn inzet uit een voorzet van Edoardo Ceria gekeerd. Ook Benjamin van den Broek liet een goede kans liggen Hij werd fraai diep weggestuurd, maar kopte veel te gehaast naast.
TheaterRKC werd alleen gevaarlijk via Robert Braber. Een fraaie individuele actie van de middenvelder - die zijn rentree maakte na een blessure - leverde RKC een corner op en die werd door Malcolm Esajas binnengeschoten: 0-1.
Na een halfuur moest FC Den Bosch met tien man verder na een rode kaart voor Ceria. Die duwde Nick Coster tegen de grond, pal voor het gezicht van de grensrechter. Coster ging ogenschijnlijk wel erg theatraal liggen, maar scheidsrechter Lindhout was onverbiddelijk voor de Italiaan.
Na die rode kaart bloedde de eerste helft een beetje dood. FC Den Bosch moest krachten sparen omdat de ploeg met een man minder speelde en RKC wilde het spel niet maken.
KansenIn de tweede helft koos FC Den Bosch opnieuw voor de aanval. Van den Broek soleerde tot vlak voor het doel van Arjan van Dijk, maar Anthony Lurling kon de bal niet binnenwerken. Invaller Erik Quekel kwam net tekort om een voorzet van rechts binnen te tikken, een kopbal van Thomassen ging net naast en een afstandsschot van Quekel onderging hetzelfde lot.
Het doelpunt viel aan de andere kant. Robert Braber mocht veel meters maken en schoot de bal hoog achter Bruno Appels: 0-2.
'Wekenlange kater'Toen Sandro Calabro uit een voorzet van dezelfde Braber zes minuten voor tijd 0-3 maakte, leek het duel beslist. Maar Den Bosch knokte zich terug. invaller Joey Belterman scoorde vier minuten voor tijd de 1-3 en een minuut later bracht Quekel de spanning helemaal terug: 2-3. Het publiek ging luidkeels achter de thuisploeg staan, maar de 2-3 bleef staan.
"We maken het onszelf nog moeilijk", verzuchtte RKC-middenvelder Robert Braber na afloop. "Voor hetzelfde geld wordt het nog 3-3 en hebben wij een kater waar we de de komende weken niet overheen komen."
'Principes opzij gezet'"Wij waren de betere ploeg", knikte aanvaller Anthony Lurling van FC Den Bosch. "En dat met een man minder. Het publiek stond op de banken. Dat komt niet vaak voor als je verloren hebt."
Braber moest Lurling daarin gelijk geven. "Wij hebben inderdaad behoudend gespeeld om meer zelfvertrouwen te kweken na de twee zeperds tegen Roda JC en FC Oss. Het resultaat was vanavond het belangrijkste. De punten waren heilig. Daar hebben we onze principes even voor opzij gezet."