Even testen: historische tanks rollen door Son

23 augustus 2014 om 15:12
nl
Iedereen die zaterdagmiddag nietsvermoedend boodschappen deed in Son, stond wellicht ineens oog in oog met twee indrukwekkende legertanks. De rijdende kanonnen op rupsbanden, maakten tussen halfvier en vijf uur een proefrit door het dorp.
Geschreven door

Met de rit wilde de gemeente en de landmacht, een geschikte route zoeken voor de grote herdenking van komende maand. De tanks zijn zo zwaar dat een kleine brug in Son het enorme gewicht niet kan dragen. Daarom werd gezocht naar een alternatieve route door het dorp.
BrugDe brug over het Wilhelminakanaal kan tegen een stootje maar de iets noordelijker gelegen brug over de Sonse Beek kan maar 24 ton kan hebben. Een tank weegt al 30 ton. De alternatieve route loopt vanaf de grote kanaalbrug, meteen linksaf door de wijk.
"Het was even spannend, maar het paste allemaal precies", zo liet woordvoerder Arie Donck weten.
De tanks maken deel uit van de herdenkingen rond operatie Market Garden, op en rond 17 september. In die week doorkruisen honderden pantserwagens en ook de tanks Oost-Brabant. Ze volgen zoveel mogelijk de route die de geallieerden ook aflegden in 1944.
Hell's HighwayDie weg loopt van Valkenswaard, via Eindhoven en Veghel naar Grave en wordt ook wel Hell's Highway genoemd, vanwege de zware gevechten die er waren.
Een enorm leger van vooral Britten en Amerikanen probeerde in najaar 1944 snel door te stoten naar Nazi-Duitsland om Hitler te verslaan. Oost-Brabant en een deel van Gelderland werden bevrijd maar doorstoten naar Duitsland mislukte omdat niet alle bruggen konden worden veroverd. De operatie is ook bekend als de Slag om Arnhem.  
OrigineelDe tanks die te waren in Son zijn een Sexton-tank en een M10-Achilles-tank. Het zijn originele geallieerde voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog die ook na de oorlog in dienst kwamen bij de koninklijke landmacht. Ze staan normaal in Nederlandse musea. Beide voertuigen worden aangevoerd op een dieplader.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.