Video

Emotioneel afscheid van het gezin Wals uit Neerkant: 'Wij voelen jullie nog in ons midden'

23 augustus 2014 om 19:35
nl
"We gaan onze dromen najagen, voor jou Brett, onze vriend, onze held." De vrienden van Brett zijn aan het woord tijdens de indrukwekkende herdenkingsdienst zaterdagmiddag voor het gezin Wals uit Neerkant.
Geschreven door

Vader Jeroen, moeder Nicole en hun vier kinderen kwamen op 17 juli om het leven bij de ramp met de MH17. Een enorme klap voor het kleine dorp. De vrienden van Brett herinneren zich een levendige 17-jarige, met wie ze droomden van een wereldreis.
Ruim 1400 mensen, familie, vrienden en dorpsgenoten, luisteren in stilte naar de herinneringen die worden opgehaald aan de familie. In één klap is duidelijk hoe groot het verdriet is.
'Zo'n lieve vriendin'De vriendinnen van de 15-jarige Jinte nemen het woord. "Je was zo'n lieve vriendin, met wie moeten we nu geld gaan opmaken in de stad? En kleren gaan uitzoeken?"
Ook het verdriet bij de vriendinnen van de 12-jarige Amèl is enorm. "Je noemde ons kleine viezerikjes. Daar moesten we altijd zo om lachen. Als we 's nachts uit het raam kijken, zullen we meteen zien welke ster jij bent. De allermooiste."
'We blijven spelen'De klasgenootjes van de 9-jarige Solenn zijn in het geel en bruin gekleed. Want Solenn hield van giraffen. Een vriendinnetje leest een gedichtje voor over het spelen met een vlinder.
"We blijven spelen, een mooi moment. Toch word ik verdrietig. Omdat ik weet dat jij het bent." Vervolgens voert de hele klas met gele bekertjes de Cup Song op. Daar hebben ze tijdens de vakantie op geoefend.
'Een levendig, gastvrij huis'Dorpsgenoten herinneren zich het huis van de familie Wals. "Een levendig, gastvrij huis." Moeder Nicole kon nooit stilzitten en wilde het iedereen graag naar de zin maken.
Vader Jeroen was rustig en bedachtzaam. Ernst Jansz van Doe Maar treedt op met het lied 'De tijd van appelbomen'. Voor het huis van het gezin Wals staan appelbomen, de trots van Nicole.
Grote stoetNa de dienst loopt een grote stoet mensen langs het huis van de familie Wals. Om uiteindelijk uit te komen op de plek voor de kerk waar het dorp graag een monument wil.
Er staan daar nu zes pilaren met foto's van de gezinsleden. De nabestaanden lopen er langs, elke foto wordt even aangeraakt. De fanfare uit Neerkant speelt een laatste groet.  
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.