Wat gebeurt er als er een tankstation in brand vliegt? - Omroep Brabant

Wat gebeurt er als er een tankstation in brand vliegt?

24 augustus 2014 om 15:56
nl
Wat gebeurt er als er een tankstation in brand staat? Deze en andere vragen stelden we aan de brandweer, naar aanleiding van de brand bij Tamoil in Eindhoven zaterdagnacht.
Geschreven door

Door de brand gingen het tankstation en een naastgelegen winkel in vlammen op. Daarnaast raakte een flatgebouw vlakbij dusdanig beschadigd dat de gemeente Eindhoven het op korte termijn laat slopen.
Toch vielen de gevolgen ogenschijnlijk mee. Want als de talloze liters benzine en diesel die onder het tankstation liggen opgeslagen in brand waren gevlogen, zou er een enorme explosie en een oncontroleerbare situatie zijn ontstaan. De hoofdofficier van dienst van de brandweer, die betrokken was bij het blussen van de Tamoil-brand, legt nu uit dat dit vrijwel niet mogelijk is.
Wat gebeurt er als er een brand bij een tankstation ontstaan?"Een tankstation is uitgerust met rook- en hittedetectoren, die erg gevoelig zijn. Ook zijn er knoppen waar een pomphouder op kan drukken als er brand is. De detectoren en de knoppen zijn gekoppeld aan een kleppensysteem. Zodra die iets registreren, springen de kleppen dicht."
Waar zitten die kleppen?"Dit kan per tankstation verschillen. Over het algemeen zitten er kleppen bij de brandstoftank onder de grond en bij het tankeiland boven, vanaf de slang naar de brandstoftank."
Het vuur kan dan niet meer bij de benzine of de diesel komen?"Nee. Doordat de toevoer naar de ondergrondse brandstoftanks wordt afgesloten, kan het vuur daar niet meer bijkomen. Dit systeem, dat bij het tankstation in Eindhoven en bij Geldrop werd gebruikt, is erg effectief en voorkwam erger. Misschien dat er nog brandstof in de slangen zit en in brand vliegt, maar het gaat hierbij maar om een paar liter. Niet zo gevaarlijk dus."
Wat gebeurt er met de brandstof die nog in de ondergrondse Tamoil-tanks zit? "Voor zover ik weet blijft die zitten, want de tanks zijn intact. In principe hoeft alleen het tankeiland te worden herbouwd. Vervolgens kunnen de slangen weer worden aangesloten op de tanks en kan er weer brandstof omhoog worden gepompt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.