Philip Morris zet donderdag definitief de sigarettenmachines in Bergen op Zoom stil

25 augustus 2014 om 16:35 • Aangepast 24 april 2020 om 16:36
nl
In Bergen op Zoom komt er donderdag na bijna 35 jaar een definitief einde aan de sigarettenproductie bij Philip Morris. Begin april maakte het Amerikaanse bedrijf bekend dat de fabriek grotendeels sluit, waardoor meer dan 1200 medewerkers hun baan verliezen.
Geschreven door

Volgens Philip Morris is de reden dat er in Europa steeds minder wordt gerookt. In de hoogtijdagen rolden er jaarlijks bijna 90 miljard sigaretten uit de machines.
MobiliteitscentrumNa een felle strijd tussen directie en vakbonden over de hoogte van de ontslagregeling is er nu een mobiliteitscentrum ingericht om het personeel zo veel mogelijk naar een andere baan te begeleiden.
Aanvankelijk zou de productie een maand later - per 1 oktober - worden stopgezet, maar bij de onderhandelingen over sociaal plan werd 1 september afgesproken. Volgens de vakbonden komt dit vooral doordat sinds de aankondiging de gewenste productie-aantallen niet meer worden gehaald.
Vreemde sfeerVolgens ingewijden hangt er nu een vreemde sfeer in het bedrijf. Zo is er een groep die eerder met pensioen gaat, een groep die al elders werk heeft gevonden en een groep die vanaf maandag een onzekere toekomst tegemoet gaat.
De gemeente Bergen op Zoom probeert zo snel mogelijk vervangende werkgelegenheid te regelen. Zo zou een Turks bedrijf interesse hebben om de fabriek van Philip Morris om te bouwen voor de productie van 3D-televisies.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.