Osse apaanbende kwam tot bloei in de gevangenis

25 augustus 2014 om 17:41
nl
Een Osse criminele bende die handelde in chemische stoffen voor synthetische drugs kwam tot grote bloei in een gevangenis in Middelburg. Dat bleek vanmiddag tijdens een rechtszitting. De twee hoofdverdachten werden in Middelburg samen in één cel gezet. Ze voegden hun netwerken samen en zo kwam de criminele bende tot bloei.
Geschreven door

Justitie heeft maandag bij de rechtbank in Den Bosch tegen zeven leden van deze internationale drugsbende celstraffen geëist variërend van 7 jaar tot 18 maanden. Zes mannen tussen de 20 en 47 jaar uit Oss en Tilburg en een 36-jarige Poolse vrouw uit Berghem staan terecht voor deelname aan een criminele organisatie en het handelen in grote hoeveelheden apaan bestemd voor de productie van amfetamine en XTC. Een 67-jarige man is een familielid van een van de leden van de criminele organisatie. Hij staat terecht voor het in bezit hebben van ruim 20 kilo amfetamine.
Samen in één celDe twee hoofdverdachten zijn al eerder veroordeeld omdat zij voorbereidingen troffen om synthetische drugs te maken. In de gevangenis in Breda kwamen de mannen elkaar tegen. Van daaruit zijn ze samen verder gegaan met de handel in chemicaliën.
Na hun overplaatsing naar gevangenis Torentijd in Middelburg zijn de verdachten opvallend genoeg samen in één cel geplaatst. Door het netwerk dat zij beiden hadden samen te voegen ontstond er een grote, internationale drugsbende.
'Het is triest om te constateren dat ze vanuit de cel de handel in chemicaliën hebben voortgezet. Onder hun regie zijn er duizenden kilo's drugschemicaliën Nederland binnen gekomen. Ze hebben voor geen meter de intentie om het criminele pad te verlaten.", aldus de Officier van Justitie van het Landelijk Parket vandaag tijdens de eerste zittingsdag tegen de bende.
Slecht voor de gezondheidVolgens de officier van justitie namen de verdachten de zeer kwalijke gevolgen van deze handel voor lief. 'Hun product zou verworden tot een eindproduct dat slecht is voor de gezondheid van de gebruikers ervan. Restafval, afkomstig uit drugslabs, wordt gedumpt in de natuur en veroorzaakt daarmee milieuschade. Labjes in woonwijken staan op ontploffen.''
De verdachten hebben in totaal ruim 23.000 liter zoutzuur en bijna 10.000 kilo apaan besteld bij een bedrijf in Polen. Vervolgens werd dit door de criminele organisatie naar bedrijven van de verdachten in Nederland vervoerd.
Dinsdag en woensdag komen de advocaten van de verdachten aan het woord.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.