TU/e speelt belangrijke rol bij ontwikkeling kunstmatig virus voor transport medicijnen

25 augustus 2014 om 18:22
nl
Onderzoekers van de universiteiten van Eindhoven, Wageningen, Leiden en Nijmegen hebben een kunstmatig virus ontwikkeld. Zo'n virus kan in een lichaam geplaatst worden om medicijnen naar zieke cellen te brengen, zodat die cellen kunnen genezen. TU/e-onderzoeker prof.dr.ir. Paul van der Schoot was verantwoordelijk voor de theoretische basis van het onderzoek.
Geschreven door

Het transporteren van medicijnen door een ziek lichaam via een virus is riskant. Virussen moeten helemaal ingepakt worden met eiwitten. Daarbij kan van alles mis gaan. Van der Schoot en zijn team voegden een stof toe, zodat de eiwitten beter hechten.
Veiliger en effectieverDankzij deze nieuwe techniek kunnen in de toekomst virussen veiliger en effectiever medicijnen naar zieke cellen brengen. Daardoor wordt de kans op genezing groter.
De resultaten van het onderzoek zijn van belang voor de medische wetenschap. Dertig jaar geleden werd de vraag voor het eerst opgeworpen hoe je virussen het best kunt inpakken. Dat vraagstuk is nu opgelost. Het werk van de onderzoekers is zondag gepubliceerd in Nature Nanotechnology.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.