Vakbond gaat ontslagen bij Makro aanvechten bij de rechter

25 augustus 2014 om 19:06
nl
FNV Bondgenoten gaat juridische procedures starten om ontslagen aan te vechten bij groothandelsketen Makro. In de vestigingen van het bedrijf - waaronder die in Breda, Den Bosch en Best - verdwijnen nog voor het einde van dit jaar 'honderden banen'.
Geschreven door

De vakbond is het niet eens met de manier waarop Makro de reorganisatie uitvoert. Alleen al bij de vestiging in Breda zouden zo'n 54 werknemers moeten vertrekken.
BoventalligHet bedrijf heeft ongeveer een kwart van het personeel op de vestigingen boventallig verklaard. Zij kunnen nu solliciteren op een aantal nieuwe functies, maar FNV vreest dat vooral oudere werknemers door deze methode buiten de boot vallen.
De vakbond probeert de gedupeerde medewerkers juridisch bij te staan. Onderhandelingen om Makro tot een eerlijkere verdeling van de ontslagen te brengen, zijn op niets uitgelopen. De reorganisatie zelf valt ook niet te vermijden, zegt FNV-bestuurder Karin Boelens. Makro is voor zijn inkomsten voor een groot deel afhankelijk van de verkoop van levensmiddelen. Op die markt krijgt het bedrijf steeds vaker te maken met hevige concurrentie, onder meer van supermarkten.
Tweede reorganisatieBij Makro zelf was maandag niemand bereikbaar voor inhoudelijk commentaar. De groothandel is onderdeel van het Duitse winkelconcern Metro, telt 17 vestigingen en heeft ongeveer 3200 werknemers in dienst in Nederland. Het is niet de eerste reorganisatie bij het bedrijf. Begin dit jaar nog moesten er enkele tientallen mensen uit op het hoofdkantoor. Een paar jaar geleden werkten er volgens FNV nog zo'n 5400 mensen bij Makro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.