Video

Maria Bakker wil voedselbank starten in Gemert-Bakel, maar de gemeente niet

25 augustus 2014 om 20:29
nl
Voor Maria Bakker en Tijn Lauwers uit Gemert-Bakel is het helemaal duidelijk: er moet een voedselbank in hun gemeente komen. Daar willen ze dan ook zelf voor gaan zorgen, maar dat gaat nog niet zo makkelijk. De gemeente kan hen er namelijk niet bij helpen, vanwege een pilot met een eigen voedselhulpsysteem.
Geschreven door

“We willen dat iedereen die het nodig heeft bij ons terecht kan, zonder strenge screening of je wel ‘arm genoeg’ bent”, vertelt Bakker. “We willen graag voedsel verspreiden dat ondernemers over hebben en dat anders weg moet.”
Alleen nog een pand“Het is vreselijk dat er eten weggegooid wordt als andere mensen honger lijden”, aldus de initiatiefneemster. Volgens haar is er alleen nog een pand nodig om te beginnen, maar dat wil voorlopig nog niet lukken.
“Vrijwilligers hebben we zelf al geregeld en een bus met koelcel moet ook wel lukken”, vertelt Bakker. “Maar een pand is lastiger en de gemeente wil ons daar niet mee helpen.”
PasjessysteemDe gemeente Gemert-Bakel laat weten dat ze inderdaad van het initiatief hebben gehoord. “De plannen zijn bij ons bekend en dit soort ideeën vinden we natuurlijk altijd goed en willen we ook graag ondersteunen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Toch kan de gemeente Bakker en Lauwers op dit moment niet actief helpen.
Gemert-Bakel doet tot het einde van dit jaar namelijk mee aan een pilot, ‘Pas Vooruit’. Mensen die minder dan vijftig euro in de maand te besteden hebben krijgen een soort pinpas waar geld op gestort wordt. Dat kunnen ze dan besteden bij bepaalde winkels om zelf vers eten te kopen. “Pas als de pilot afgelopen is kunnen we eventueel nieuwe initiatieven ondersteunen”, aldus de woordvoerder. "Maar we willen natuurlijk wel graag met deze mensen meedenken."
SponsorenBakker en Lauwers zullen dus nog even geduld moeten hebben tot de gemeente mee kan helpen. “Maar we zijn sowieso op zoek naar sponsoren”, laat Bakker weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.