Historische beelden: 'verkeersklok' leidde in 1932 meute over drukke kruising binnenstad Breda

25 augustus 2014 om 22:50
nl
Tegenwoordig zorgen verkeerslichten ervoor dat de grote stroom winkelende wandelaars op de Ginnekenstraat in Breda niet botst met het verkeer op de Karnemelkstraat. In 1932 krioelde het al van de mensen op deze kruising in de binnenstad. Niet een verkeerslicht, maar een verkeersklok leidde de weggebruikers in goede banen.
Geschreven door

Op het filmpje is goed te zien hoe de klok werkte. De wijzer draaide langzaam rond. Zodra die in een bepaald vak kwam, mochten weggebruikers op de Karnemelkstraat de kruising oversteken.
Wijzer in ander vakHet ging met name om fietsers, zo blijkt uit de beelden. Maar ook enkele auto's en een paard met wagen reden door de smalle straten.
Even later, als de wijzer weer in het andere vak was gedraaid, was het weer de beurt aan de mensen in de Ginnekenstraat. Of dit ook daadwerkelijk de eerste verkeersklok was van Breda is niet duidelijk.
100 jaar verkeerslichtEerder deze maand werd het 100-jarig bestaan van het verkeerslicht gevierd. Op 5 augustus 1914 ging in de Amerikaanse stad Cleveland het eerste stoplicht in werking.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.