Video

Nieuwe manager Van Dijk heeft grootse plannen met NAC: 'Mijn droom is structureel top 8 spelen'

26 augustus 2014 om 17:52
nl
Jan-Willem van Dijk, de nieuwe manager Klanttevredenheid wil binnen drie jaar de begroting van de Bredase club flink optrekken. Het is zijn grote droom dat NAC structureel in de top acht van de eredivisie gaat spelen en daarbij hoort naar zijn mening een begroting van 18 miljoen. Van Dijk heeft daar een aantal plannen voor bedacht. Compleet tegen het beleid van NAC in wil Van Dijk de hemel bestormen. "Dit is niet het standpunt van NAC, maar ik ben ambitieus."
Geschreven door

Vorige week kondigde Jan-Willem van Dijk al aan er alles aan te doen om de inkomsten van NAC structureel te laten stijgen. Volgens de kersverse manager, die gratis voor NAC werkt, zijn er tal van mogelijkheden. "Mouwen opstropen, ideeën verzinnen en aan de slag gaan. Zo kan je geld binnenhalen", aldus Van Dijk, wiens ambities bij sommigen bij NAC met een flinke dosis argwaan worden ontvangen.
Structureel bij top 8Van Dijk, oud-eigenaar van de bedrijven Spaarselect en Into Telecom, is ambitieus en zet hoog in: "Als ik voor mezelf spreek, is mijn doel dat NAC uiteindelijk structureel top acht gaat spelen. Daar moet intern nog wel een ei over gelegd worden. De begroting moet dan wel fors omhoog."
"Ik heb tien jaar Spaarselect gedaan, ik heb tien jaar Into Telecom gedaan, wat mij betreft doe ik ook tien jaar NAC. Dan moeten we toch wel iets moois hebben bereikt. Wat in Enschede (FC Twente) kan, kan ook in Breda. Er zit hier niet minder zuurstof in de lucht."  
Volle bak bij NACVan Dijk heeft een scala aan plannen bedacht om NAC met de vaart der volkeren omhoog te stuwen. Zo wil hij op korte termijn al zorgen dat het stadion volledig wordt gevuld met seizoenkaarthouders. Eerder had NAC al de actie '1000 strijders', kinderen kregen een gratis seizoenkaart, die NAC 65.000 euro opleverde. Daar komt binnenkort een deel twee en drie van.  
"We gaan de scholen bezoeken", zegt Van Dijk. "Elke donderdag van de maand vier. We komen met een speler de klas in en daar kunnen vragen aan worden gesteld, foto's van worden gemaakt en handtekeningen aan worden gevraagd. We gaan driehonderd scholen aanschrijven. Doel van de actie is een beter imago van NAC in West-Brabant."
"Tweede doel is het stadion vol krijgen", vervolgt Van Dijk. "We delen de kinderen een flyer uit waarmee ze een gratis seizoenkaart voor dit seizoen kunnen aanvragen. Wederom met voorwaarde dat hun vader of moeder natuurlijk wel betaalt. Als je vier scholen bezoekt, de bovenbouw, dan is de bedoeling dat iedere maand zo'n honderdvijftig tot tweehonderd supporters extra in het stadion komen te zitten. Als we dat iedere maand doen, zit het tegen de winterstop alweer behoorlijk vol."
'Stadion is volgend jaar zeker uitverkocht'Stap drie moet gebeuren vanaf 1 januari. "Dan gaan we communiceren dat ouders hun kinderen op een wachtlijst zetten", legt Jan-Willem van Dijk uit. "Alle kinderen vanaf dertien jaar kunnen op een wachtlijst komen te staan voor een gratis seizoenkaart voor het seizoen 2015/2016.
Kinderen van seizoenkaarthouders komen bovenaan de lijst te staan. Tot 31 mei kan iedereen een seizoenkaart nemen of verlengen. Doen ze dat niet dan is het stadion daarna, zeg maar, toch uitverkocht."
Van Dijk wil namelijk schaarste creëren. "Op 1 juni gaan we dan het stadion met de wachtlijst afvullen. Ik ga er van uit dat we een wachtlijst kunnen creëren van zo'n vierduizend kinderen. Het stadion is dus volgend jaar zeker uitverkocht. Met betalende seizoenkaarthouders, en zo niet, dan vullen we het aan met de wachtlijst. Kinderen zijn de toekomst, ik ben er van overtuigd dat het gaat lukken."  
Call-centerJan-Willem van Dijk gaat vanaf 1 september ook starten met een 'call-center' bij NAC. "Drie 'callcenter-agents' gaan bellen met bedrijven om onze accountmanagers daar aan tafel te krijgen. Zo gaan we new-business realiseren.
Het call-center gaan we bijvoorbeeld ook inzetten voor de Vriendenloterij. Afgelopen jaar heeft de Vriendeloterij 77.000 euro aan NAC overgemaakt. Alleen, NAC heeft daar zelf helemaal niks aan gedaan. Wat ik nu wil doen, is het complete bestand van supporters bellen om te kijken wie ons wil helpen via de Vriendenloterij."  
"We hebben nu duizend loten die begunstigd zijn aan NAC en mijn doelstelling is om op 1 juli op vijfentwintighonderd loten te staan. Dat betekent geen 77.000 euro, maar circa 200.000 euro. Door gewoon in actie te komen is dat een verdubbeling die mogelijk is", aldus de oud-directeur van Into Telecom.
NAC moet beter bedrijf wordenDe laatste tip van de sluier die Van Dijk wil oplichten, is een dat NAC jaarlijks onderzoek gaat doen. "Wat we gaan doen, is het uitvragen van vier groepen", zegt van Dijk hierover. "De spelers, de medewerkers, de sponsors en de supporters. Over enkele weken gaan wij ze vragen wat ze van ons vinden. We zullen naar aanleiding van de antwoorden ook communiceren wat we er mee gaan doen."
"Op deze manier moeten we een beter bedrijf worden. Want ik denk niet dat NAC op dit moment een klantvriendelijk bedrijf is. Ik denk dat iedereen het met me eens is dat NAC wel de nodige steken laat vallen. Als we weten wat we moeten verbeteren, gaan we dat aanpakken."    
Plannen Van Dijk zorgen voor onrust bij NACDe plannen van Jan-Willem van Dijk hebben afgelopen week voor veel onrust gezorgd op de burelen van NAC en bij een deel van de aanhang. De bravoure van de oud-ondernemer, zijn ambitie en zijn pittige uitspraken schoten sommigen in het verkeerde keelgat. Een spandoek op de tribune tijdens NAC-FC Twente gaf daar uiting aan. 'Justin heeft ons vertrouwen', viel te lezen.  
De ambities en doelstellingen van de pas tot manager benoemde Van Dijk stroken dan opmerkelijk genoeg ook niet met die van NAC-directeur Justin Goetzee. Die liet onlangs in BN/DeStem optekenen dat NAC kiest voor de weg der geleidelijkheid.
De club wil over drie jaar in de commerciële begroting stijgen van 5,3 miljoen naar 5,8 miljoen euro. Bij de plannen van Van Dijk, een plaats in de top 8, horen hele andere bedragen. Dan moet al snel gedacht worden aan acht miljoen euro aan zakelijke inkomsten.
Achterlijke ideeënDe Raad van Commissarissen plus de directie van NAC, Justin Goetzee en Graeme Rutjes, hebben wel groen licht gegeven voor de plannen van Willem van Dijk. Over zijn ambities zijn de meningen dus verdeeld.
"Voor mij is het belangrijk om te benadrukken dat dit niet het standpunt van NAC is", zegt Van Dijk hierover. "Maar dat het mijn persoonlijke standpunt is. Dat komt omdat Justin Goetzee een wat ander karakter heeft dan dat ik heb. Ik ben ondernemer en wat ambitieuzer. Ik ben er van overtuigd dat we met mijn plannen sneller kunnen gaan. Daar schuurt het wel eens. Ik heb die druk zelf nodig om er helemaal voor te gaan. Ik ben er ook van overtuigd, het gaat gewoon gebeuren."
Maar dan wel met goedkeuring van anderen. "Voor al mijn plannen heb ik goedkeuring nodig van mijn mede-managers, de directie van NAC, van de Raad van Commissarissen, van de klankbordgroep, van sponsors en van de clubraad. Dus zouden het achterlijke ideeën zijn, dan wordt dat wel door mensen gecorrigeerd."
SnoepwinkelVolgens Van Dijk draagt hij zijn steentje bij uit clubliefde. Daarom, zo zegt hij, zet hij zich ook onbezoldigd in voor NAC. Hij is geschrokken van de felle reacties op zijn aantreden.
"Ik voel me een kind in de snoepwinkel en het is inderdaad een droom. Ik heb twee eigen bedrijven gehad, maar daar heb ik nooit het plezier gehad wat ik hier wel heb. Ik ben hier niet gekomen om de boel te ondermijnen. Ik wil in harmonie samenwerken aan een beter NAC. Stress is het laatste wat ik wil. Ik wil gewoon iets toevoegen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.