'Pomphouders zien dit jaar 610 miljoen liter diesel en lpg verdampen’

26 augustus 2014 om 03:07
nl
Brancheorganisatie BOVAG verwacht dat er dit jaar 6,76 miljard liter diesel verkocht wordt, bijna 508 miljoen liter minder dan in 2013. De afzet van lpg komt dit jaar uit op 398 miljoen liter, terwijl dat vorig jaar nog 500 miljoen liter was. Dit meldt de organisatie dinsdag op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Geschreven door

"Al met al zien de Nederlandse pomphouders dus 610 miljoen liter diesel en lpg verdampen", laat de organisatie weten. De extreme dalingen zijn volgens BOVAG vrijwel volledig toe te schrijven aan de accijnsverhogingen sinds 1 januari.
Tanken in buitenlandIn de eerste zes maanden van dit jaar is 200 miljoen liter diesel minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Juni was met een afzet van 530 miljoen liter zelfs de slechtste verkoopmaand sinds augustus 2003, meldt Bovag. De lpg-verkoop daalde in het eerste halfjaar met bijna 20 procent.
De hogere dieselprijs beweegt de chauffeurs buiten Nederland hun vrachtwagens vol te tanken, terwijl particulieren uit België en Duitsland ook niet langer meer de grenspompen in bijvoorbeeld Goirle bezoeken, stelt Bovag. [YouTube:body:http://youtu.be/fmTwowv51cQ]
Brabantse pomphouders boosPomphouders klagen al maanden over de verhoging van de accijnzen op diesel en lpg. Die hebben er volgens hen toe geleid dat er massaal over de grens wordt getankt, waardoor onder meer Brabantse pomphouders in de grensstreek omzet verliezen.
De gevolgen voor de schatkist zijn ook evident, laat BOVAG dinsdag weten. "Daar waar het kabinet 280 miljoen euro extra heeft begroot aan inkomsten uit de verhoogde accijns op diesel en lpg, volgt op basis van de prognose juist een min van drie miljoen euro.''
Staat aansprakelijkBOVAG en belangenvereniging BETA hebben de staat aansprakelijk gesteld voor de omzetverliezen van pomphouders in de grensstreek. BETA schat de schade op twee ton per tankstation. De omvang van de claim moet nog worden bepaald, maar deze kan oplopen tot 80 miljoen euro.
In België zijn momenteel plannen om de dieselprijs te verhogen. Dat zou volgens BETA 'een enorme opsteker' voor de noodlijdende pomphouders in de grensstreek zijn.[YouTube:body:http://youtu.be/fdkvPw-W_co]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.