Video

Poppetjes tekenen tijdens de les toegestaan op basisschool in Waalre

26 augustus 2014 om 12:51
nl
Tijdens een saaie les, poppetjes tekenen in je schrift. Laat de juf het maar niet zien, want anders heb je wat uit te leggen! Maar niet vandaag op basisschool De Wilderen in Waalre. Daar krijgen de leerlingen les in het tekenen van stripfiguren door cartoonist Michiel van de Vijver. Hij is onder meer de tekenaar van G.Ruwel, bekend uit het populaire kindertijdschrift Dolfje Weerwolfje.
Geschreven door

"Je verveelt je en dus ga je maar wat poppetjes krabbelen in je schrift. Natuurlijk heb ik dat ook gedaan," verklapt Van de Vijver.
'Saaie boeken'"Vaak waren ook de boeken in mijn tijd erg saai, zelden een plaatje." Daarom is cartoonist Michiel van de Vijver één van de initiatiefnemers van de educatieve stripboeken Kijk en Lees. "Unieke boeken, omdat ze teksten op leesniveau combineren met toegankelijke striptekeningen.    
Op die manier zijn de boeken goed voor de leesontwikkeling van jonge kinderen, en bovendien leuk om zélf te lezen."
TekenlesDat blijkt ook in groep 5 van basisschool De Wilderen in Waalre, waar Van de Vijver als een heuse popster wordt ontvangen. Hij is er om tekenles te geven. "Ik vind Joep erg leuk om te lezen!", schalt een jongetje met een kleurpotlood in zijn hand.
Joep, is één van de hoofdpersonen in de stripreeks van Kijk en Lees. De figuurtjes uit die strip natekenen is nog niet zo makkelijk. Dat blijkt wel tijdens de workshop van cartoonist Van de Vijver. "Tja, de poppetjes, zien er simpel uit, maar die eenvoud is vaak het moeilijkst om te tekenen", legt Van de Vijver uit.
PrimeurGroep 5 in Waalre heeft ook een primeur te pakken, want hun klas ontvangt als eerste de nieuwe stripboeken van geheim agent G.Ruwel. De nieuwe reeks is AVI-leesniveau gecertificeerd.
"Ja, dat is een hele mond vol," vertelt Van De Vijver. "Maar dat betekent dat bij deze stripboeken leesplezier hoog in het vaandel staat, zodat oefenen leuk wordt. En als iets leuk wordt, leer je het nou eenmaal sneller."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.