Video

Importverbod fruit baart Brabantse telers grote zorgen

26 augustus 2014 om 20:45
nl
Het zijn spannende tijden voor de fruittelers in Brabant. Sinds deze week wordt er volop geoogst maar de prijzen staan enorm onder druk. Het is het gevolg van het importverbod dat Rusland heeft ingesteld voor Nederlands fruit.
Geschreven door

De boomgaarden hangen vol appels en peren. Ondanks het slechte weer van de laatste weken is 2014 volgens de telers toch een topjaar. Normaal is tussen de vijftien en twintig procent van de opbrengst bestemd voor de export naar Rusland. Nu dat land een importverbod heeft ingesteld voor Nederlands fruit dreigen de telers te blijven zitten met grote overschotten.
Zwarte lijstRusland heeft het Nederlands fruit op de zwarte lijst gezet vanwege de economische sancties die Europa heeft ingesteld tegen Rusland. Maar volgens landbouworganisatie ZLTO kan het niet zo zijn dat fruittelers het wisselgeld betalen. ''Dit is erg vervelend voor de telers. Zeker omdat we niet weten hoe lang dit gaat duren. Het is te hopen dat de gevolgen beperkt blijven en dat collega's niet hun bedrijf hoeven te beëindigen'', aldus Olav Kavelaars, voorzitter van de vakgroep fruitteelt van de ZLTO.
Inmiddels heeft het rijk een compensatieregeling ingesteld voor fruittelers die in de problemen dreigen te komen. Maar er is nog veel onzekerheid over de exacte uitvoering en vooral ook de hoogte van de bedragen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.