Verdriet onder nabestaanden vliegramp vlucht MH17 nog 'enorm', op 10 november nationale herdenking

27 augustus 2014 om 08:12
nl
Er komt op 10 november een nationale herdenking voor de 298 slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne. Vijftig van de 196 Nederlanders die om het leven kwamen, waren afkomstig uit Brabant. Dat maakte premier Mark Rutte bekend.
Geschreven door

De premier maakte het nieuws over een nationale herdenking dinsdagavond bekend tijdens een bijeenkomst in Nieuwegein voor de nabestaanden van de slachtoffers. De nationale herdenking vindt plaats in de RAI in Amsterdam.
De herdenking wordt in nauwe samenwerking met de nabestaanden vormgegeven, aldus de minister-president. Veel nabestaanden hebben volgens Rutte gezegd dat ze het enorm waarderen dat het hele land na zes weken nog steeds zo intensief met ze meeleeft.
IndrukwekkendRutte zei dat het verdriet onder de nabestaanden nog altijd 'enorm' is en dat het extra moeilijk is dat sommige mensen uitsluitsel hebben over hun geliefden, maar dat anderen nog op identificatie moeten wachten.
Hij sprak daarom van een 'indrukwekkende avond'. Er kwamen ongeveer 600 tot 700 nabestaanden naar de bijeenkomst in het congrescentrum.
Ook aandacht voor niet-Nederlandse slachtoffersTijdens de herdenking zal er ook aandacht zijn voor de niet-Nederlandse slachtoffers van de ramp met de Boeing 777 van Malaysia Airlines.
Tijdens de besloten bijeenkomst is bekendgemaakt dat er 283 unieke DNA-profielen zijn gevonden. Dat wil niet zeggen dat die allemaal van slachtoffers zijn die in het vliegtuig zaten, ze kunnen bijvoorbeeld ook zijn van bergingswerkers of bewoners van het rampgebied.
Nabestaanden bijgepraatVerder zijn de nabestaanden bijgepraat over onder meer het identificatieproces, de repatriëring, het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp en over het onderzoek naar de oorzaak van de crash.
Victor Jammers, van de raad van bestuur van Slachtofferhulp Nederland, zei dat de nabestaanden tijdens de bijeenkomst hebben gezien en gehoord hoe hard de betrokken instanties werken. Ook ontlenen zij volgens Jammers hoop aan het feit dat het aantal identificaties nog altijd groeit.
Volgens Jammers hebben veel nabestaanden vragen gesteld over schadevergoedingen. Een van de andere vragen was of nabestaanden de rampplek in Oekraïne kunnen bezoeken. Gezien de oorlogssituatie daar en de verslechterende weersomstandigheden zit dat er voorlopig niet in, zo is volgens Jammers tegen de aanwezigen gezegd.
Lees al berichtgeving over de vliegramp op de nieuwspagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.