Kabels hoogspanningsleiding tussen Borssele en Tilburg niet langs Oud Gastel en Geertruidenberg - Omroep Brabant

Kabels hoogspanningsleiding tussen Borssele en Tilburg niet langs Oud Gastel en Geertruidenberg

27 augustus 2014 om 15:02
nl
De route van de nieuwe 380kv hoogspanningsleiding die wordt aangelegd tussen Borssele en Tilburg wordt drastisch gewijzigd. In plaats van een noordelijke route van Borchwerf in Roosendaal via Geertruidenberg naar Tilburg, kiest netbeheerder TenneT voor een zuidelijke route van het bedrijventerrein in Roosendaal via Breda naar Tilburg. Deze route voldoet aan de nieuwe strengere technische eisen die de overheid stelt.
Geschreven door

Oorspronkelijk zou de route via Oud Gastel lopen. In de nieuwe hoogspanningsmasten zouden dan ook nog de bestaande hoogspanningskabels worden gehangen. De oude masten konden dan worden afgebroken.
Risico stroomstoringenUit onderzoek van TenneT blijkt dat bij verdubbeling van het aantal 380kv kabels in dezelfde een mast het risico op stroomstoringen toeneemt.  
Bij Geertruidenberg zouden de nieuwe en oude hoogspanningsmasten te dicht bij elkaar komen te staan. Ook dit zou tot problemen voor het elektriciteitsnetwerk in Nederland en het buitenland kunnen leiden.
Masten te dicht bij huizenDe hoogspanningsmasten bij Oud Gastel en Geertruidenberg op een andere plek bouwen is niet mogelijk, omdat ze dan te dicht bij huizen komen te staan. Volgens de ministeries van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu is een routewijziging onvermijdelijk. Het nieuwe tracé gaat langs Oudenbosch, Etten-Leur, Breda, Oosterhout, Dongen naar Tilburg.
Deze route is volgens Economische Zaken ook goedkoper om aan te leggen dan het eerder voorgestelde tracé. Een bestaande 150kv verbinding tussen Roosendaal en Breda ter hoogte van het Bredase stadsdeel Haagse Beemden wordt afgebroken.
Omwonenden van het nieuwe tracé krijgen woensdag een brief met informatie. Bewoners rond de oude en nieuwe route die in aanmerking zouden komen voor een uitkoopregeling worden gebeld.
InformatieavondenEind september en begin oktober komen er informatieavonden in West- en Midden-Brabant.
[YouTube:http://youtu.be/vnhbUL3OaHw]

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.