Video

Kleur, licht en ruimte, prijswinnnaar Ria van Eyk uit Eindhoven toont haar kunst in museum De Pont

27 augustus 2014 om 19:51
nl
Ria van Eyk uit Eindhoven is er blij mee. Bij de prijs van het Prins Bernhardcultuurfonds Noord-Brabant die zij krijgt uitgereikt, hoort een tentoonstelling in museum De Pont. De afgelopen tijd had ze het er druk mee maar ze ziet het ook als een stimulans. 'Zo heb je wel zin om weer verder te gaan'.
Geschreven door

Ria van Eyk weet al een poosje dat ze deze prijs heeft gewonnen maar zaterdag is het dan zover. Bij de opening van haar expositie krijgt ze de prijs uitgereikt waar een bedrag van 10.000 euro bij hoort. Het gaat om een van de belangrijkste kunstprijzen in de provincie maar de Eindhovense is dan ook een belangrijke kunstenaar.
SterrenhemeltapijtHet werk dat haar bij een groot publiek bekend maakte, is niet in De Pont. Het ruim zeshonderd vierkante meter grote Sterrenhemeltapijt van het Koninklijk Paleis op de Dam is wel erg groot om naar Tilburg te halen. Het tapijt uit 1998 toont een sterrenhemel en wordt in de Burgerzaal van het paleis uitgerold voor bijzondere gelegenheden. In Tilburg hangt wel een aantal collages waarmee Ria de totstandkoming van het tapijt laat zien plus een aantal schilderijen op glas die met het tapijt zijn verwant.
TextielkunstRia van Eyk  begon als textielkunstenares en is voor die kunst belangrijk geweest. Veel van haar werk is abstract. Soms ziet het er bedrieglijk simpel uit; dan is het aan de toeschouwer om even tijd te nemen en te kijken wat er met het kunstwerk gebeurt, bijvoorbeeld als het licht verandert. De gang van De Pont met de bovenlichten is daar een goede plek voor.
In Tilburg zijn ook een aantal schilderijen te zien uit de reeks 'Reminiscenties (herinneringen) aan Sienna'. Het zijn werken met kleurig geschilderde ruiten die voor een groot deel weer zijn afgedekt met bladgoud. Tussen het bladgoud door komen de onderliggende kleuren te voorschijn. Het is een pleidooi om goed te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.