Video

Sigarettenfabriek Philip Morris Bergen op Zoom definitief gesloten: 'Het is een rare dag'

28 augustus 2014 om 20:27 • Aangepast 21 november 2020 om 22:50
nl
Voor het laatst opende sigarettenfabrikant Philip Morris donderdag de poort van de fabriek in Bergen op Zoom. Begin april maakte het Amerikaanse bedrijf bekend dat de fabriek grotendeels gaat sluiten, donderdag was het dan zover. 1231 medewerkers staan op straat.
Profielfoto van
Geschreven door

De Amerikaanse eigenaar van de fabriek besloot eerder dit jaar de productie in Bergen op Zoom te stoppen. Dit omdat er minder gerookt zou worden in Europa.
Veel banen verlorenHet vertrek van de sigarettengigant slaat een gat in het werkgelegenheidsaanbod in West-Brabant. In totaal verliezen zo'n tweeduizend mensen direct of indirect hun baan. "We zagen het aankomen, maar zo'n laatste dag is toch bitter", vertelt een van de medewerkers.
"Het is een vreemde dag. Je loopt naar buiten en alle kasten zijn leeg. Iedereen heeft alles opgeruimd. Het is eigenlijk heel raar." Niet iedere medewerker ziet het somber in. "Ik ben opgelucht. Nu weet je waar je aan toe bent. Ik heb hier 21 jaar gewerkt, maar ik zoek wel weer iets anders", vertelt een andere medewerker.

Wachten op privacy instellingen...

MobiliteitscentrumDe gemeente en de vakbonden hebben zich daarom hardgemaakt voor een mobiliteitscentrum. Zoveel mogelijk werknemers van Philip Morris worden daar aan ander werk geholpen.
"Het merendeel van de werknemers klopt hier aan", verwacht Hans Hommel van het mobiliteitscentrum. "We hebben ons goed voorbereid." Toch ziet ook Hommels lichtpuntjes. "Ik heb het idee dat veel mensen in hun hoofd al ideeën hebben wat ze gaan doen. Ik denk dat dit proces positief gaat verlopen."
Nieuwe werkgelegenheid?Op het complex van de fabriek wordt geprobeerd zo snel mogelijk een nieuwe werkgever te krijgen. Woensdag zei de gemeente in gesprek te zijn met drie bedrijven die serieuze interesse hebben.
Philip Morris startte in 1980 een nieuwe fabriek in Bergen op Zoom.

Wachten op privacy instellingen...

Lees al het nieuws over Philip Morris op onze themapagina

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.