Onthullingen Omroep Brabant over VION genomineerd voor prijs beste onderzoeksjournalistiek

28 augustus 2014 om 13:09
nl
Omroep Brabant is genomineerd voor De Loep. Deze prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek in het Nederlandse taalgebied wordt uitgegeven door De Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Omroep Brabant is genomineerd in de categorie audiovisuele producties voor de berichtgeving over het frauderende vleesverwerkingsbedrijf VION in Boxtel.
Geschreven door

Uit het juryrapport: 'VION in Boxtel fraudeerde wel met vlees, 250.000 consumenten bedonderd', is gemaakt voor Omroep Brabant door Albert Bos, Emile Vaessen en Marjo L'Homme.  Het is een belangrijk (crossmediaal) onderzoek van de regionale omroep naar bewuste manipulatie met houdbaarheidsdata. Jonge journalisten pakten in beperkte onderzoekstijd gericht door waar een officiële commissie genoegen nam met een half verhaal.'
Concurrentie van RTL en ZemblaDe VVOJ reikt prijzen uit in vier categorieën. In de categorie audiovisuele producties heeft Omroep Brabant concurrentie van  "Dossier Bulgarenfraude", nieuwsitems voor RTL Nieuws gemaakt door Siebe Sietsma, en achtergronditems van Aart Zeeman voor KRO Brandpunt. De jury: 'Producties die elkaar versterkten en onthutsend inzicht gaven in de fraude, een onwetende staatssecretaris en een schromelijk tekortschietende belastingdienst'.
De derde nominatie in deze categorie is 'Wildwest op zee', gemaakt door Simone Tangelder en Jos van Dongen, uitgezonden door VARA's Zembla. 'Zeer relevant onderzoek naar overbevissing en de manipulatie van Europese regelgeving door ook Nederlandse betrokkenen', aldus de jury.
De winnaars worden bekend gemaakt op vrijdagavond 7 november 2014 tijdens het diner op de VVOJ-conferentie Onderzoeksjournalistiek in Kortrijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.