200 acteurs spelen stuk over Belgische vluchtelingen tijdens Eerste Wereldoorlog in Bergen op Zoom - Omroep Brabant
Video

200 acteurs spelen stuk over Belgische vluchtelingen tijdens Eerste Wereldoorlog in Bergen op Zoom

28 augustus 2014 om 17:59
nl
Zo'n vierhonderd man werkten de afgelopen maanden aan het theaterspektakel 'Exodus aan de Schelde' in Bergen op Zoom. Het toneelstuk gaat over een stukje vergeten geschiedenis van West-Brabant: de honderdduizenden Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog een veilige haven zochten en onder meer in Bergen op Zoom terechtkwamen.
Geschreven door

Vrijdag is de première waarbij tweehonderd man in het openluchttheater het verhaal vertellen van Lena, die uit Antwerpen vlucht naar Bergen op Zoom en haar dochtertje in de drukte kwijtraakt.
Ook de acteurs van De Vierschaar wisten niet veel van de Grote Oorlog die honderd jaar geleden begon. "Ik wist eigenlijk niks", bekent Marjolein Tempelaar die de hoofdrol speelt. "Ja, je hebt de jaartallen ooit geleerd op school en dat we als Nederland neutraal waren. Maar dat er hier in Bergen op Zoom zoveel vluchtelingen zijn opgevangen, daar had ik geen idee van."
Zestigduizend vluchtelingen uit AntwerpenHet decor voor Exodus aan de Schelde staat op de plek waar indertijd het tentenkamp voor de Belgen stond. En dat was bepaald geen luxe, zegt Rob Boas die, met anderen, schreef aan het script voor Exodus. "Bergen op Zoom had toen 12.000 inwoners en er kwamen zestigduizend mensen uit Antwerpen. Dus de bevolking werd in een klap vijf keer zo groot en er was eigenlijk geen enkele voorziening. Dus het was echt verschrikkelijk."
Wie nieuwsgierig is hoe het afloopt met Lena en haar dochtertje: Exodus aan de Schelde is nog tot en met 13 september te zien aan de Boulevard Noord in Bergen op Zoom.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.