Video

Kevin Knuiman (29) nieuwe Metworstkoning in Boxmeer: 'En dat in mijn laatste jaar!'

16 februari 2015 om 14:29
nl
Kevin Knuiman (29) is de nieuwe Metworstkoning van Boxmeer. Hij was dit jaar de snelste deelnemer aan de traditionele Metworstrennen. "Dit is geweldig. En dat in mijn laatste jaar", vertelde hij dolgelukkig.
Geschreven door

Kater of niet, in Boxmeer stonden ze maandagochtend voor dag en dauw naast hun bed. Daar begon om vier uur 's ochtends namelijk een van de oudste carnavalstradities van Nederland: de Metworstrennen. De paardenrace werd dit jaar voor de 275e keer gehouden.
Om vier uur 's ochtends begon het reveille waarbij hoornblazers de burgers van Boxmeer uit hun bed bliezen. Daarna ging iedereen worstenbroodjes bij de bakker halen.
Race met raspaarden en knollenIn optocht liepen de inwoners van Boxmeer daarna naar het Vortums Veld. Op de weg van Sambeek naar Vortum-Mullem, twee dorpen die onder de gemeente Boxmeer vallen, werd de wedstrijd met raspaarden en knollen gehouden. "Ze zien los!" is de kreet zodra de paarden aan de race beginnen.
Boxmeer heeft de Metworstrennen allemaal te danken aan enkele jongeren die zich, zo wil de overlevering, in de vijftiende eeuw van hun beste kant hadden laten zien. Ze zagen dat een vrouw, Freule Aleida, met haar koets onderuit was gegaan en hielpen haar overeind.
Metworst, brood, bier en een halve varkenskopHet 'slachtoffer' was zo onder de indruk dat ze hen hiervoor wilde belonen. Met een zeven ellen lange metworst, een aantal broden, twee vaten bier en een halve varkenskop.  
Vanaf dit moment zou er elk jaar een paardenrace worden gehouden om te bepalen wie de schenking zou krijgen, zo besliste ze. 'Wij handhaven het recht onze vaderen', is niet voor niets het motto van de Metworstvereniging. En dus is de prijs voor degene die de wedstrijd wint ook nog steeds: metworst, brood, bier en een halve varkenskop.
Vrijgezelle Boxmeerse mannenDeelname is overigens niet voor iedereen weggelegd: de rijders (jonggezellen zoals ze officieel heten) moeten geboren en getogen in Boxmeer zijn. Ook mogen ze niet getrouwd zijn en wat verder telt: ze moeten lid zijn van de 'Instelling der Tijdelijck Jonggesellen van Boxmeer' zijn.
Nog voordat er dit jaar ook maar een van de zestien paarden van start gaat, staat al vast dat er een nieuwe koning zou worden gehuldigd. De koning van vorig jaar doet dit jaar namelijk niet mee.
'Keizer van de Metworst'Heel speciaal is het wanneer de Koning van de Metworst drie jaar achter elkaar wint, want dan mag deze persoon zich 'Keizer van de Metworst' noemen. Maar dat is sinds 1900 nog geen enkele ruiter gelukt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.