‘Bezoekers zijn vrienden voor het leven’, Roodharigendagen in Breda onderwerp voor promotieonderzoek

28 augustus 2014 om 20:48
De Redhead Days in Breda zijn al jaren een ongekend populair feestje. De 30.000 bezoekers die vanuit de hele wereld naar het festival komen, houden ook later in het jaar contact en blijven vrienden. Dat is zo bijzonder, dat socioloog Ilja Simons voor haar onderzoek aan de NHTV wil uitzoeken hoe dat kan.
Geschreven door

“Wat op de Roodharigendagen gebeurt is echt heel bijzonder”, legt Simons uit. “Bezoekers hebben het gevoel dat ze op de Redhead Days echt bij elkaar horen, terwijl ze allemaal uit verschillende landen en culturen komen. Dat is een gevoel wat gemeenten bijvoorbeeld in heel veel wijken zouden willen bereiken: dat mensen het gevoel hebben dat ze een groep zijn.”
MinderhedenNiet alleen op de Redhead Days zelf hebben de mensen het leuk met elkaar. “Ze houden het hele jaar door contact via sociale media. Veel festivals zouden ook graag zo’n community op willen bouwen. Ik ga uitzoeken waar dat ‘m in zit”, aldus Simons.
De onderzoekster heeft al wel een paar ideeën waar het aan ligt dat de roodharigen zo saamhorig zijn op ‘hun’ feestje. “Roodharigen zijn gewend dat ze in de minderheid zijn, maar op dit feest is dat opeens niet meer zo”, legt Simons uit. “Dat is goed voor je zelfbeeld en je zelfvertrouwen en dat gevoel wil je graag vasthouden. Dat kan een verklaring zijn waarom mensen contact houden.”
Drie jaar volgenSimons gaat tijdens de Redhead Days van 5 tot 7 september in ieder geval overal observeren. “Ik wil precies weten hoe alles gaat. Wat gebeurt er als mensen in de rij staan? Hoe worden ze op de foto gezet? Wat zeggen ze ervoor, tijdens en erna?”, vertelt Simons.
Op een later moment gaat ze een aantal mensen interviewen en een paar proefpersonen worden drie jaar lang nauwgezet gevolgd. “Op die manier kan ik uitzoeken hoe de vriendschappen zich ontwikkelen.”

Wachten op privacy instellingen...