Memphis Depay schiet PSV langs Sjachtjor Soligorsk en naar groepsfase Europa League

28 augustus 2014 om 22:55 • Aangepast 21 november 2020 om 22:49
PSV heeft donderdagavond in een saaie wedstrijd met 0-2 van Sjachtjor Soligorsk gewonnen. Met twee prachtige doelpunten in de laatste vijf minuten was Memphis Depay de grote man. Door de zege in Wit-Rusland plaatst PSV zich voor de groepsfase van de Europa League.

Depay, zo ongeveer het enige lichtpuntje in een verder matige wedstrijd, was vlak voor tijd met een individuele actie verantwoordelijk voor de openingstreffer. In de extra tijd maakte hij ook het tweede Eindhovense doelpunt.
Saaie eerste helftNa één helft was de wedstrijd tussen Sjachtjor Soligorsk en PSV nog in evenwicht. In een weinig opwindend eerste bedrijf speelde PSV de bal rond en trok Sjachtjor zich voornamelijk terug op eigen helft. PSV, zonder Georginio Wijnaldum en met Jürgen Locadia in plaats van Luciano Narsingh, miste tempo om de gele muur kapot te spelen.
Via Jorrit Hendrix, Luuk de Jong en Jeffrey Bruma kreeg PSV kleine kansjes, maar afstandsschoten van Hendrix, Bruma en Depay misten kracht en precisie. Tamata was vlak voor rust nog het dichtst bij een treffer, maar zijn schot werd gepakt door de doelman. De thuisploeg kwam na een halfuur voor het eerst in de buurt van Zoet, maar écht gevaarlijk werd het niet.
Sterke fase SjachtjorNa de rust kwam Sjachtjor beter uit de kleedkamer dan PSV. Zoet moest handelend optreden na een harde uithaal. Het was echter PSV dat vijf minuten later een dot van een kans kreeg. Depay ontsnapte, maar struikelde vervolgens in het strafschopgebied. Het had er alle schijn van dat Depay geraakt werd door zijn tegenstander, maar de scheidsrechter weigerde te fluiten voor een penalty.
De wedstrijd kabbelde na het offensief van de thuisploeg voort. PSV leek het wel prima te vinden, Sjachtjor was niet bij machte om iets te forceren. Luuk de Jong kreeg twintig minuten voor tijd een behoorlijke kans, maar hij schoot gehaast over. Vijf minuten voor tijd kreeg PSV een opgelegde kans. Een schot van invaller Marcel Ritzmaier werd losgelaten door de doelman. Depay schoot in de rebound te slap in. De doelman tikte een paar minuten later een schot van De Jong uit de lange hoek.
Prachtige actie DepayVlak voor tijd gooide Depay de wedstrijd in het slot. Na een prachtige individuele actie schoof de aanvaller de bal beheerst binnen. De Jong miste daarna nog een grote kans op de 0-2.
In de extra tijd werd Depay alleen voor de keeper gezet. Zijn stiftbal belandde op de paal, maar de rebound was een makkelijk karwei voor de aanvaller.
Niet helemaal tevredenZowel Zoet als Cocu waren tevreden met het behalen van de doelstelling, het behalen van de groepsfase van de Europa League. Toch waren ze allebei niet helemaal tevreden. “Hoe we uit de kleedkamer komen na de rust is niet goed. We krijgen meteen twee corners tegen en een schot op doel. Dat kan niet", vertelt Zoet.
Cocu: “We kregen een paar goede kansen. Als je die scoort, maak je het jezelf makkelijker. We blijven kritisch op onszelf, maar het gaat natuurlijk wel om resultaten. Zeker in Europese wedstrijden tegen stugge ploegen. In dat opzicht hebben we ten opzichte van vorig jaar een stap in de goede richting gezet.”
Vrijdag lotingNa de 1-0 thuiszege op de Wit-Russen was dat meer dan voldoende voor PSV om de groepsfase van de Europa League te bereiken. Vrijdagmiddag is de loting voor die groepsfase.