Waalwijk helpt RKC vooral om eigen risico te beperken: er staat 9 miljoen euro op het spel

29 augustus 2014 om 11:34 • Aangepast 21 november 2020 om 22:48
nl
De gemeente Waalwijk wil voetbalclub RKC helpen om een faillissement van de club te voorkomen. Wanneer de gemeente niks doet, dan gaat RKC failliet. Dit heeft wethouder Ronald Bakker (VVD) van Waalwijk vrijdagochtend gezegd in een persconferentie op het gemeentehuis. Het faillissement van de club zou voor de gemeente een verlies van negen miljoen euro betekenen.
Profielfoto van
Geschreven door

Steun aan RKC betekent volgens wethouder Bakker, die RKC in zijn portefeuille heeft, simpelweg het beperken van het financiële risico voor de gemeente Waalwijk. Want als grootste schuldeiser kan Waalwijk bij een faillissement dus negen miljoen euro kwijtraken. Een verlies dat volgens Bakker 'enorme gaten in de begroting van de gemeente zou slaan'. In ruil voor steun wil de gemeente wel meer toezicht kunnen houden op de voetbalclub.

Wachten op privacy instellingen...

De negen miljoen waarover wethouder Bakker het heeft, is een optelsom van de boekwaarde van het stadion dat de gemeente in 2000 kocht, een eerdere lening en huur die de club nog moet betalen aan de gemeente.

Wachten op privacy instellingen...

Het voorstel van de gemeente is nu om RKC geld te lenen en de rente te verlagen op het geld dat de gemeente al aan de club heeft uitgeleend. Dit betekent dat RKC jaarlijks een ton minder aan stadionhuur, aflossing en rente aan de gemeente hoeft te betalen. Dinsdagavond wordt dit voorstel in de gemeenteraad besproken. De club niet helpen heeft de gemeente volgens wethouder Bakker wel overwogen, maar het verlies van negen miljoen euro heeft volgens hem te grote gevolgen voor de gemeente.
Twee maanden geen huur betaaldDe gemeenteraad kwam donderdagavond al extra bijeen om te praten over het verzoek om financiële steun aan RKC. De club uit de Jupiler League heeft geldproblemen en heeft al twee maanden geen huur voor het stadion betaald aan de gemeente.
De grootste problemen voor de voetbalclub uit Waalwijk zijn ontstaan door een belastingschuld en de degradatie naar de Jupiler League waardoor de club veel minder inkomsten krijgt uit televisiegelden. Er is volgens wethouder Bakker 'te optimistisch begroot door de club waardoor een structureel tekort is ontstaan'.
RKC is tevreden met het voorstel. Directeur Remco Oversier denkt dat de club gered wordt als ook andere partijen meehelpen. "Iedereen zal een bijdrage moeten leveren", zei hij na afloop van de persconferentie. De directeur noemt de nieuwe afspraken met de gemeente beter. "We hebben niks onredelijks gevraagd. En we komen al onze verplichtingen na'', stelt hij.
Dinsdag beslist gemeenteraadOppositiepartij GroenLinks liet donderdagavond al doorschemeren dat het college de intentie had om RKC te helpen. Dinsdag moet de gemeenteraad dus een beslissing nemen over het voorstel dat het college nu heeft gedaan.
De gemeente heeft RKC de aflopen vijftien jaar al vaker geholpen. In 2000 kocht Waalwijk het stadion, in 2003 werd geld geleend en in 2010 werd de huur voor het stadion verlaagd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.