LTO: Nederlandse varkenshouders verdienen steun van overheid door boycot Rusland

30 augustus 2014 om 01:22
nl
Nederlandse varkenshouders verdienen steun van de overheid om gevolgen van de Russische boycot te verzachten. Dat zeggen Maarten Rooijackers van Land- en tuinbouworganisatie LTO en NVV-voorzitter Ingrid Jansen in een gezamenlijke verklaring.
Geschreven door

Door de boycot van Rusland en vanwege de Afrikaanse varkenspest in Litouwen kan al maanden geen Nederlands varkensvlees naar Rusland. Volgens Rooijackers uit Valkenswaard en Jansen zou het de overheid sieren als naast tuinders en melkveehouders ook varkenshouders worden gesteund.
Directe financiële steunLTO Vakgroep Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) willen dat varkenshouders in aanmerking komen voor directe financiële steun en ondersteuning van de overheid bij het openen van nieuwe markten.
“Denk aan de mogelijkheid van arbeidstijdverkorting voor de werknemers en de mogelijkheid om voor het personeel in dat geval een tijdelijke WW-uitkering aan te vragen”, zegt Rooijakkers in een persverklaring.

Maandenlang importverbod
De Nederlandse varkenshouderij kampt al bijna acht maanden met een importverbod door Rusland. Dat verbod werd in februari uitgevaardigd, omdat een wild zwijn in Litouwen besmet was met Afrikaanse varkenspest.

Rusland stopte direct de invoer van varkensvlees uit de Europese Unie. De recente handelsboycot van minimaal een jaar, komt daar bovenop. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.