Video

Universiteiten Tilburg en Eindhoven willen samen nieuwe masteropleidingen aanbieden in Den Bosch

1 september 2014 om 18:00
nl
De universiteiten van Tilburg en Eindhoven willen samen een academische opleidingscentrum beginnen. De zogenoemde Graduate School moet in het klooster Mariënburg in het centrum van Den Bosch komen. "Wellicht dat Den Bosch een echte universiteitsstad gaat worden."
Geschreven door

Het gaat om een academisch opleidingscentrum met drie masterspecialisaties: Data Science, Entrepreneurship en Governance. Het plan is maandagmiddag bij de traditionele opening van het academisch jaar op Tilburg University en op de Technische Universiteit Eindhoven bekendgemaakt.
'Data is markt in opkomst'De universiteiten willen hun krachten gaan bundelen op het gebied van datawetenschap. De drie nieuwe studies richten zich onder andere op het verwerken van grote dataverzamelingen, ook wel Big Data genoemd.
Volgens Koen Becking, bestuursvoorzitter van Tilburg University, is er in het bedrijfsleven een grote behoefte aan dergelijke data-onderzoekers. "Het is een markt in opkomst. Mede door de komst van sociale media is er steeds meer data en door deze gegevens op de juiste manier te verwerken kan dit nuttige informatie opleveren. Vooral bedrijven en overheid hebben hier bijzonder veel interesse in."    
Sterke kanten gecombineerdVolgens Becking combineert het nieuwe opleidingscentrum de sterke kanten van de Technische Universiteit Eindhoven en Tilburg University. "De technische en de sociale kant zouden hier samen moeten komen."
Het opleidingscentrum kan een nieuwe impuls geven aan het het onderwijs in Den Bosch. "Zo kan de hoofdstad van Brabant een echte universiteitsstad worden."
Eind van het jaar valt beslissingOf het nieuwe opleidingscentrum er ook daadwerkelijk komt, is nog niet helemaal zeker. Dat wordt in de komende maanden door de twee Brabantse universiteiten onderzocht. Eind dit jaar valt vervolgens de beslissing. In 2016 zou het centrum er moeten komen. De gemeente Den Bosch en de provincie Brabant hebben hun goedkeuring al verleend.  
Momenteel wonen er nog achttien zusters in het historische klooster Mariënburg van de Congregatie van de Zusters Jezus, Maria en Jozef aan de Sint-Janssingel in Den Bosch, dat dateert uit 1899. Eerder maakte de congregatie al bekend op termijn een nieuwe bestemming voor het gebouw te zoeken.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.