‘Nationale herdenking slachtoffers van MH17-ramp mag geen politiek feestje worden’

1 september 2014 om 18:22
nl
Nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met de MH17 stellen zelf het programma samen van de nationale herdenking op 10 november. Ze waarderen het zeer als er hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn, zoals de koning en koningin, maar het ‘mag geen politiek feestje worden’. Dat zegt Harry Crielaars uit Best, directeur van Slachtofferhulp Nederland.
Geschreven door

Het is volgens Crielaaars vooral belangrijk dat de nabestaanden zelf de regie mogen voeren over de nationale herdenking. Die herdenking moet voornamelijk in het teken staan van het waardig gedenken van slachtoffers, meer dan dat die wordt aangegrepen om er politiek belang bij te hebben.
Daders mogen er niet mee wegkomen.Harry Crielaars is nauw betrokken bij de hulp aan nabestaanden, die ruim een maand na de ramp nog altijd veel vragen hebben. Bijvoorbeeld over waar eigendommen van slachtoffers blijven en hoe zaken met betrekking tot verzekering en belasting geregeld moeten worden. Maar ook de opmerking dat de daders hier toch niet zomaar mee weg mogen komen. En dat de regering daar wat aan moet doen.
Ineke van Sijl adviseert scholen hoe ze om moeten gaan met deze ramp. Zij is tevens ervaringsdeskundige. Tijdens de Bijlmerramp was zij directeur op een school waar vijf leerlingen van haar school bij omkwamen. Van het omgaan met die ramp zijn wel dingen geleerd waarvan nu gebruik wordt gemaakt bij de nazorg van de ramp met de MH17.
'Nabestaanden hebben andere dingen aan hun hoofd'Net zoals veel mensen zich bij Slachtofferhulp Nederland melden die van alles willen doen voor de nabestaanden. Zoals een concert organiseren of cadeautjes geven. “Ontzettend lief en goed bedoeld. Alleen de nabestaanden zijn daar niet mee bezig. Die hebben vooral hele andere dingen aan hun hoofd”, aldus Crielaars. “Voor de nabestaanden is een tastbaar afscheid heel belangrijk. En een waardige herdenking”.
Op maandag 10 november is die nationale herdenking. “De nabestaanden willen vooral een ingetogen bijeenkomst. Zij stellen daarvoor zelf het programma samen en dat moeten we vooral ook zo laten”, aldus Harry Crielaars.
Bekijk voor al het nieuws over de ramp met vlucht MH17 onze themapagina: omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.