Brandbrief organisaties ouderenzorg Zuidoost-Brabant over opeenstapeling van budgetkortingen

1 september 2014 om 19:44
nl
Dertien organisaties voor ouderenzorg in Zuidoost-Brabant luiden de noodklok over de kwaliteit van de zorg in die regio in 2015. Volgens het platform van organisaties van verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) Zuidoost-Brabant komen bovenop de landelijk bezuinigingen een stapeling van regionale kortingen op tarieven en de hoeveelheid in te kopen zorg.
Geschreven door

Zorgkantoren, zorgverzekeraars en gemeenten zouden tegen de afspraken in korten op de budgetten om zo hun financiële risico's in te dekken. Dat heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van de zorg voor ouderen en voor het zorgpersoneel, zo stelt het platform in een open brief.
CZ boosdoenerVooral zorgverzekeraar CZ, met hoofdkantoor in Tilburg, moet het in de brandbrief [PDF, 182 kB] ontgelden. Bovenop de afgesproken volumekortingen op verzorgingshuizen, past CZ volgens het platform een algemene korting van 3% toe.
Daarbovenop houdt CZ nog een extra korting van 2,5% aan, die kan worden 'terugverdiend' door aan een aantal kwaliteitseisen te voldoen. Daarbij wordt gekeken naar scores van klanttevredenheidsmetingen.
140-160 minder medewerkersVolgens de VVT zijn de door CZ bepaalde criteria zo hoog dat, op een uitzondering na, geen enkele zorgorganisatie in Zuidoost-Brabant hieraan kan voldoen. Daardoor alleen al wordt de ouderenzorg Zuidoost-Brabant extra gekort met zo'n 5,6 tot 6 miljoen euro.
Hierdoor gaan zo'n 140 tot 160 formatieplaatsen zorgpersoneel extra verloren. Dat zijn arbeidsplaatsen waar de afgelopen jaren juist hard in is geïnvesteerd om de zorg rond de cliënt te verbeteren.
Onheil afwendenHet platform van zorgorganisaties in Zuidoost-Brabant roept alle betrokken organisaties en overheden, met name het zorgkantoor Zuidoost-Brabant op, om dit naderend onheil af te wenden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.