Video

Onderduikster en reddende engel ontmoeten elkaar nog regelmatig

2 september 2014 om 12:32
nl
Velen van ons weten niet wat het is om je leven te danken aan iemand anders. Irma Haas weet dat wel. Als meisje van anderhalf jaar werd ze in de Tweede Wereldoorlog ondergebracht op Hoeve Corsica, bij familie Van de Tillaart in Veghel. Dat redde haar leven. Irma is Joods. Na de oorlog groeide ze op bij een Joods echtpaar uit Amsterdam, maar Irma is haar eerste familie uit Veghel niet vergeten.
Geschreven door

De echte ouders van Selma, of Irma zoals ze sinds de oorlog heet, werden opgepakt en vergast in Auschwitz. Irma bleef achter in Veghel, als klein meisje, tussen een familie die niet de hare was. De familie Van de Tillaart was dol op het kleine meisje uit het noorden van het land. Alsof ze een eigen kind was werd voor haar gezorgd.
Hoeve CorsicaNa de oorlog groeide ze op in Amsterdam, bij alweer nieuwe ouders. Ze mocht wel op Hoeve Corsica blijven, maar de Joodse gemeenschap in Nederland vond het beter om de Joodse kinderen, de Joodse vluchtelingen, op te laten groeien in de Joodse gemeenschap, dus met Joodse ouders.
Haar nieuwe ouders hebben geprobeerd om de kleine Irma weer Selma te noemen, maar dat zorgde voor veel verdriet bij Irma. En dus bleef het Irma.
Nog steeds bezoekt Irma regelmatig haar eerste veilige thuishaven; Hoeve Corsica in Zijtaart. De oudste zoon op Hoeve Corsica, Piet, is ook nog in leven. Het weerzien tussen de twee is altijd mooi en brengt nog steeds een glimlach op beider gezicht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.