Miljoenen van ministerie naar Brabant voor bijzondere beroepsopleidingen

2 september 2014 om 17:25
nl
Vier Brabantse scholen hebben miljoenen euro's aan subsidie gekregen om het beroepsonderwijs innovatiever te maken. Het gaat om Stichting ROC West Brabant, ROC Tilburg, Vakschool Sint Lucas en Stichting ROC Summa College.
Geschreven door

Het geld komt uit een investeringsfonds van het ministerie. Mbo-scholen en het bedrijfsleven moeten het geld in onderwijs investeren waar studenten leren werken met moderne materialen en technieken op school. Zo worden ze volgens de minister beter voorbereid op de praktijk.
Zorg in het westenStichting ROC West Brabant heeft geld gekregen voor het project Zorgboulevard Roosendaal. Met het geld worden zorgopleidingen in de regio aantrekkelijker gemaakt.
Dat is nodig omdat de zorgsector in de regio Roosendaal/Bergen op Zoom de grootste werkgever is. Tot 2020 zijn er zelfs 10.000 mensen extra nodig om de vergrijzing op te vangen.
Roep om restaurateursVakschool Sint Lucas in Boxtel gebruikt het geld voor het Centrum voor Restauratietechniek. De school signaleert dat er binnenkort misschien te weinig restaurateurs zijn. De sector vergrijst heel snel en er zijn weinig studenten die interesse hebben in het vak.
Tegelijkertijd is er veel erfgoed in Nederland en groeit de vraag naar goed opgeleid personeel. Ook de provincie heeft aandacht voor dit probleem, zo werd er vorige week nog miljoenen uitgetrokken voor de restauratie van Brabantse monumenten. Voorwaarde was dat een ervaren restaurateur werd ingehuurd.
Nieuwe beroepenIn Eindhoven krijgt Stichting ROC Summa College geld van het Rijk. Door de ontwikkeling van de high techsector in de regio Eindhoven is er vraag naar nieuwe beroepen en worden er andere eisen gesteld aan werknemers.
Het Summa College ontwikkelt een opleiding tot System Integrator. Ook bedrijven die baat hebben bij de afgestudeerden betalen mee aan de ontwikkeling van de opleiding.
LcuhtvaarttechniekBedrijven in Midden-Brabant en het ROC Tilburg werken samen aan meer en beter opgeleide technici voor luchtvaartonderhoud. Ook voor dit project heeft het ministerie subsidie vrijgemaakt.
In Midden-Brabant zijn veel bedrijven die zich bezighouden met luchtvaarttechniek, zo is Defensie er met Vliegbasis Gilze-Rijen een grote werkgever. Veel van de techniek in de luchtvaart wordt steeds ingewikkelder, daarom is er behoefte aan technici die anders zijn opgeleid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.