Video

Amerikaanse Market Garden-veteranen nog altijd hoog in aanzien

2 september 2014 om 20:18
nl
Het aantal oorlogsveteranen dat nog kan vertellen over operatie Market Garden waardoor Zuid-Nederland werd bevrijd, neemt sterk af. Van de oorspronkelijke divisie die Eindhoven bevrijdde, is er zeventig jaar na dato nog maar één veteraan in leven: Armando Marquez uit El Paso in Texas.
Geschreven door

In de Verenigde Staten zijn er zogenoemde chapters: afdelingen van veteranen. In El Paso is een afdeling voor parachutisten van de 101ste en 82ste Airborne Division. De parachutisten die werden ingezet tijdens Market Garden.
Wekelijks komen de veteranen samen in hun clubhuis aan de rand van de stad. Het zijn parachutisten die hebben gediend in de Tweede wereldoorlog, maar bijvoorbeeld ook in Vietnam of Irak. Hier delen ze en verwerken ze hun ervaringen die ze als militair hebben meegemaakt. Het zijn de oudsten en degenen die ook echt in een oorlog hebben gevochten, die het meeste respect krijgen.  
Sterke verhalenVolgens Armando Marquez worden de oorlogsverhalen onder het genot van een borreltje wel wat groter gebracht dan ze zich in werkelijkheid hebben afgespeeld. Maar toch vindt hij het belangrijk dat ze nog samen kunnen komen om over die tijd te praten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.