Wat kost begraven? In Best is koffie met cake wel duur

3 september 2014 om 14:44
nl
Een begrafenis of crematie. Het zijn emotionele plechtigheden. Het is een flinke klus voor de nabestaanden. En het is duur. Er zijn duizenden euro's mee gemoeid. Er zijn ook flinke verschillen. Kortom: Waarheen Waarvoor? Een speciale website van uitvaartverzekeraar Axent, moet uitkomst bieden. Naar Hilvarenbeek voor de goedkoopste dragers?
Geschreven door

Er zijn dus grote verschillen. Zo kosten twee kopjes koffie en het plakje cake bij een uitvaartondernemer in Best maar liefst zeven euro. Dat is vijf keer duurder dan in Zuid-Holland.
En een ondernemer in Hilvarenbeek heeft de goedkoopste kistdragers van Nederland. Maar kan je zeggen wie de goedkoopste diensten levert en toch goed is?
Voor kopje koffie naar andere provincie?De ondernemers zeggen dat het niet kan omdat op onderdelen er prijsverschillen kunnen zijn. En voor dat kopje koffie ga je niet de provinciegrens over.
"Misschien dat die ondernemer in Best wel een veel goedkopere kist heeft", stelt een begrafenisondernemer in  Hilvarenbeek.
Hij benadrukt dat uitvaartondernemingen diensten leveren met mensen voor mensen. Volgens hem kan je vanwege persoonlijke wensen nooit zeggen wie de goedkoopste is.
Sushi in plaats van cakeEen woordvoerster van verzekeraar Axent bevestigt dat je niet zo maar weet wie de goedkoopste is. Volgens haar is de website Watkostdoodgaan.nl vooral opgezet om mensen vooraf te laten nadenken zodat ze kunnen inschatten wat een crematie of begrafenis gaat kosten. De website laat overigens ook zien dat er vaak speciale wensen zijn zoals sushi, tapas en champagne in plaats van koffie met cake.
Het is wel duidelijk dat veel mensen géén idee hebben wat een begrafenis kost. De gemiddelde plechtigheid komt, zo denken veel Nederlanders op zo'n zesduizend euro, maar de Consumentenbond zegt woensdag al dat er wel duizend euro extra bij moet.
Axent laat weten dat veel nabestaanden willen dat het een persoonlijk afscheid wordt. Ze willen dat er een bekende van de familie spreekt. Ook lievelingsbloemen worden erg gewaardeerd.
NachtmerriesBijzonder is te weten dat veel Nederlanders er weleens wakker van liggen. Zo is de Nederlander bang dat er iemand in slaap valt tijdens de uitvaartplechtigheid.
Een andere nachtmerrie is de verkeerde muziekkeuze. En veel mensen zijn ook bang dat de uitvaartbegeleider de overledene met de verkeerde naam noemt.
'Samen tot een prijs komen'Uitvaartbedrijven zeggen dat vooral persoonlijke wensen het moeilijk maken om vooraf te zeggen wat een begrafenis kost. "Het gaat om een persoonlijke band met de familie en vooraf kom je samen tot een prijs".  
Kortom, echt shoppen kan dus blijkbaar niet. Maar goede afspraken zorgen er voor dat je niet voor verrassingen komt te staan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.