Video

In Eindhoven werd gelachen maar ook gehuild tijdens de bevrijding

3 september 2014 om 18:36
nl
In de ochtend van 18 september 1944 bereikten Amerikaanse parachutisten vanuit Son Eindhoven. In de avond troffen ze het Engelse grondleger en daarmee was Eindhoven bevrijd. De vreugde was groot, maar een dag later - op 19 september - speelde er zich een groot drama af. De Duitse Lufwaffe bombardeerde de stad en daarbij vielen 177 doden.
Geschreven door

Lies van Grimbergen was destijds 23 jaar oud. Ze werkte bij Philips op de administratie. Dat bedrijf was door de Duitsers overgenomen. Ze kan zich nog goed herinneren wanneer ze de eerste Amerikanen zag.
Tientallen vliegtuigen met honderden parachutisten"Boven Son verschenen tientallen vliegtuigen," vertelt Lies die toen op de Woenselse Markt woonde. "Er sprongen honderden parachutisten uit. Mijn vader zei dat het geen Duitsers, maar Amerikanen waren. Een dag later waren ze in Eindhoven. Wij hadden een boomgaard thuis en we gaven ze appels en peren."
Vreugde slaat om in verdrietDe vreugde over de komst van de Amerikanen sloeg een dag later om in verdriet. De Duitsers bombardeerden de stad om de Engelse militaire colonne die daar net was aangekomen, op te houden. "We zaten in de schuilkelder in onze tuin met veertien mensen. Het was erg angstig. Na het bombardement bleek dat ik veel van de slachtoffers kende. Het huis van mijn oom was volledig platgegooid."
Op 23 september werden 170 slachtoffers van het bombardement tegelijkertijd begraven. In een lange rouwstoet werden de kisten met paard en wagen naar het kerkhof gebracht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.