'Bijbel voor achterwerk binnenkort te zien in Museum Kruysenhuis in Oirschot'

OIRSCHOT - De Bossche kunstenaar Ralph Posset zou zijn spraakmakende werk volgende week voor het eerst in tien jaar weer bij een expositie laten zien. Dat gebeurt bij Museum Kruysenhuis in Oirschot, dat de deuren opent voor 'taboedoorprikkend' werk.
Dat meldt het Eindhovens Dagblad vrijdag. Die krant schrijft dat Posset mogelijk zijn ophefmakende bijbelserie laat zien, maar de kunstenaar wil daarover niets loslaten. Hij benadrukte dat kunst 'moet verrassen' en 'mijn werk iets moet losmaken'.

Posset toverde voor zijn bijbelreeks vorig jaar de heilige boeken om tot wc-rol en asbak. De meningen daarover waren sterk verdeeld. Sommige kerkelijke bestuurders konden er niet om lachen. "Ik word er treurig van dat iemand dit doet", zo somberde een diaken destijds.


Ophef
Ondertussen is er ophef ontstaan over de expositie. Zo krijgt bestuursvoorzitter Han Smits van Museum Kruysenhuis mails van verschillende christelijke organisaties waarin ze schrijven dat ze zich beledigd voelen door de kunst. Ook zag hij op Twitter voorbij komen dat christelijke organisaties oproepen tot protest bij de expositie.

Toch trekt hij zich daar niets van aan. "Ik moet zorgen dat ik er me niet teveel aan ga ergeren", vertelt hij. "Niet geloven, is ook geloven en dat moeten ze accepteren." Wel zegt hij in eerste instantie te snappen dat mensen gekwetst zijn door de kunst.

Eerst verdiepen, dan oordelen
Maar volgens hem moeten de mensen zich eerst verdiepen in de achtergrond van het kunstwerk en de kunstenaar voordat ze een oordeel geven. Daarnaast moet er volgens hem ook discussie kunnen plaatsvinden over het geloof. "Als je niet meer kunt discussiëren, bestaat het geloof niet meer", vertelt hij.

Wat Smits betreft moet iedereen vooral na de aanslagen bij Charlie Hebdo in Frankrijk de vrijheid van meningsuiting respecteren.  

Geen spraakmakende kunst
Museum Kruysenhuis zou niet bekend staan om spraakmakende exposities als de bijbelserie. Wel is er een nieuw en jonger bestuur dat die stap wel zou durven te maken. Het bestuur praat zondag over de ophef om de kunst, maar verwacht niet dat de expositie wordt afgeblazen.